Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Begränsa skjutandet

Annons

Nytt år och därmed ännu en nyårsafton genomliden. Ja, lidandet drabbar i första hand min hund. Fyrverkerier och små och stora knalleffekter gör henne vettskrämd. Hon darrar, hjärtat slår i turbotakt och förgäves söker hon skydd under soffor och bord. Enda möjligheten att rasta henne är att plocka in henne i bilen och åka ut på landet. Där vågar hon kissa.

För att något dämpa bilden av mig som glädjedödare tillstår jag att jag gärna ser ett vackert fyrverkeri. Om allt koncentrerades till tolvslaget vore det hanterbart också för min hund. Det är det oberäkneliga smällandet och tjutandet nyårshelgen igenom som sätter min dvärgschnauzers nerver i dallring. Och därmed mina.

Jag noterar att någon form av regler är på gång. Skjutandet skulle kunna begränsas i tiden och hänvisas till viss plats. Vem som skulle övervaka detta är förstås en annan fråga. Dagens 18-årsregel är ju redan den en papperstiger.

Miljöaspekten är också värd att begrunda. Via så kallade tårtor, gnistregn och palmträdseffekter sprids via luften, enligt Kemikalieinspektionen, icke föraktliga mängder kvicksilver, bly, kadmium, krom och det i EU förbjudna hexaklorbensen. Det sistnämnda är utöver andra otrevligheter cancerframkallande.

Trots tillverkarnas försäkringar om motsatsen fanns vid kontroll 2010 detta ämne i sex av åtta pjäser.

Positivt är att vår ekonomiska kris nog inte är så allvarlig. Hur skulle vi annars ha råd med fyrverkeripjäser för en dryg kvarts miljard kronor inför nyår? Den summan förklarar möjligen det annars obegripliga att till exempel bilhandlare och livsmedelsaffärer återfinns bland återförsäljarna.

Nåväl, i skrivande stund ligger min hund lugnt och sover med huvudet på mina fötter. Nu kopplar hon och jag av fram till påsk och valborg. Så god fortsättning alla Avestabor, detta nya 2012.

Avesta

Christer Beijer

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons