Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre förbjuda fästingar

Annons

Svar till Robert Eriksson (14/11). Avesta borde hellre bli en fästingfri kommun än en vargfri. För det är mycket större anledning att oroa sig för fästingen än för vargen.

Jag förstår inte vad det är med vargen, som får vuxna människor att bli helt hysteriska? Det låter som om den är ett hot mot mänskligheten på landsbygden och det är jag helt säker på att den inte är. Jag är nämligen själv en del av denna landsbygd!

Jag stängslar in mina djur och har hunden under uppsikt, precis som jag gjort under åratal innan vargen kom. Sedan kan misstag ske och djur smita ut, men då är ju trafiken en avsevärt större risk för dem än vad vargen är.

Visst dödar och skadar vargen tamdjur ibland, det går inte att komma ifrån. Den tar byten för att äta sig mätt och den försvarar sitt revir när inkräktare dyker upp.

Detta leder till ekonomiska och känslomässiga förluster hos drabbade människor, men hur är det med andra djur i vår natur då, är de helt problemfria att samexistera med?

Älgar orsakar inte människor skador och dödsfall bara i trafiken. Även cyklister, promenerande människor och barn kan skadas. Förra året satt en oskyldig man anhållen för mord på sin hustru, när gärningsmannen i själva verket visade sig vara en älg!

Vildsvinen, som sprider sig rekordsnabbt, är inte ofarliga vare sig i trafiken eller vid möten med människor och hundar till fots.

Fästingarna skapar stort lidande hos dem som drabbas av de sjukdomar de sprider och orsakar ibland sjukskrivningar och livslånga lidanden.

Detta var bara några exempel och de orsakar varje år enorma kostnader för både samhället och privatpersoner, för att inte tala om den känslomässiga aspekten för dem som drabbas. För den skull är det väl ingen som reagerar med samma avsky, skräck och hysteri som en del gör när vargen kommer på tal?

Nej, vargen utgör inget större hot än mycket annat som vi lever med, det handlar mycket om viljan att anpassa sig. Med bra stängsel och ett koppel på hunden kommer man långt.

Skulle oturen ändå vara framme, så ersätts man i alla fall ekonomiskt vid rovdjursangrepp, det gör man inte om attacken utförts av tamhund eller människa.

Så jag, och många andra med mig, hoppas verkligen att Avesta kommun inte skämmer ut sig med att utropa sig som vargfri kommun!

Folkärna

Christina Färnström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons