Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn har rätt att få stöd

Annons

Kalle har svårt för att lyssna i skolan. Det Kalle inte säger, men ständigt tänker på, är att hans pappa är full flera kvällar varje vecka och att hans mamma ofta tar ett glas vin ur boxen för att orka med.

Hundratusentals barn i Sverige lever i hem där vuxna dricker för mycket. Vardagen för barnen är oftast en väl bevarad familjehemlighet som varken skola eller socialtjänst känner till.

I en rapport av IOGT-NTO:s Juniorförbund, Junis, framkommer att 202 av landets kommuner erbjuder stödgrupper för barn som växer upp med missbruk.

Vi har under en rad år frågat landets alla kommuner om vilket stöd de kan erbjuda barn och unga som lever i missbruks-/riskbruksmiljöer.

Allt fler kommuner kan erbjuda stödgrupper vilket är glädjande. I grupperna får barnen pedagogiska verktyg för att leva sina egna liv så bra som möjligt.

Tyvärr visar även årets rapport ”Nå ut!” att det fortfarande finns kommuner som inte kan erbjuda stödgrupper. I Dalarnas län är statistiken förhållandevis god: i årets rapport svarar 14 av länets 15 kommuner att de kan erbjuda stödgrupper för barn som lever med missbruk. Däremot är det fem av dessa som inte har haft några deltagare till sina grupper.

Sett till hela landet visar enkätundersökningen att det endast är 1,5 procent av de barn som lever med missbruk, som deltar i stödgrupper.

I enkäten får vi svar om att det är svårt att ”hitta barnen”. Men vet alla lärare, fotbollstränare och föreningsledare vart de kan hänvisa barnen vid behov?

Alla vi vuxna kan sprida budskapet att barn har rätt att prata om hur det är om en förälder dricker för mycket, och rätt att få hjälp. Det behöver alla barn veta.

Stödgruppsverksamhet är ingen dyr verksamhet – däremot kostar det samhället enorma summor att inte stötta dessa barn i god tid. Här har politikerna ansvar för att avsätta resurser, inte bara för att utbilda ledare för stödgrupper utan även för att en god samverkan ska bli möjlig med exempelvis skola och föreningsliv.

De 385 000 barn som växer upp med en vuxen som dricker för mycket har rätt att få stöd, och rätt att veta var stödet finns.

Rapporten ”Nå ut!” finns att läsa i sin helhet på www.junis.org/rapport2010.

Förbundsordförande

Christer Wik

Vice förbundsordförande

Ingela Broberg

Distriktsordförande Dalarna

IOGT-NTO:s Juniorförbund

Catharina Sandberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons