Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Både gasa och bromsa

Annons

Landstinget Dalarna styrs idag av en vänstermajoritet som inte har den kompetens som behövs för att styra en så stor organisation. När man helt plötsligt under de sista dagarna av 2010 upptäckte ett underskott på över 90 miljoner så började paniken sprida sig I vänsterblocket.

För oss vanliga dalamedborgare är det obegripligt att landstingets revisorer kan bevilja landstingsstyrelsen ansvarsfrihet när styrelsen har haft noll koll på ekonomin. Nu är det samlade underskottet i landstinget närmare en miljard, ofattbara tusen miljoner kronor!

Nu under 2011 har den ena efter den andra vansinniga sparåtgärden kommit. Man skall spara på enheter som fungerar, till exempel Avesta och Ludvika och diverse vårdcentraler i periferin medan den största penningslukaren Falu lasarett bara blir större och dyrare.

För landstingsrådet Ingalill Persson, S, och hennes hejdukar är att panikspara den enda vägen som landstinget just nu kan göra. Hon talar om handlingskraft och undantagstillstånd. Ordet undantagstillstånd är ett kraftord som associerar till krigstillstånd eller inbördeskrig. Hennes ordval bevisar bara att hon och hennes kamrater inte klarar att leda landstinget.

När exempelvis järnverket i Avesta skulle spara minskade man antalet tjänstemän och anställde fler arbetare på golvet med ett nytt skiftlag. Vad gör landstinget? Man sparar på dem som behövs i sjukvården och låter de penningslukande enheterna vara kvar.

Vi anser att man måste både gasa och bromsa för att klara situationen på bästa sätt. Avesta lasarett har möjligheten att gasa genom avtalet med Västmanland. I avtalet ingår tillgång till akut- och dialysvård på Avesta lasarett.

Vi tycker att landstinget Dalarna skall undersöka möjligheterna att utöka övriga verksamheter på Avesta lasarett. Ta exempelvis familjeläkarjouren där Västmanland vill ha hjälp av Avesta lasarett. Nu väntar de bara på att landstinget Dalarna ska skriva på avtalet. Landstingsledningen måste se möjligheterna och även kontakta grannen Gästrikland.

När Avesta Tidning den 4 april offentliggjorde att akuten i Avesta var bäst i en nationell patientenkät mörkade landstingsledningen detta genom att i ett pressmeddelande tala om att akuten i Falun var bäst.

Man vill inte se något positivt i Avesta eller Ludvika. Nu är det bara Falun och i någon mån Mora som gäller. Till medarbetarna på akuten på Avesta lasarett kom landstingsrådet Sören Bertilsson, S, med gratulationer och en fruktkorg. En månad senare anser han att man skall undersöka om man kan spara på den bästa akuten i Sverige. Vi kallar det dubbelmoral och hyckleri.

Det bästa för Dalarnas sjukvård, patienter, personal och oss skattebetalare är att landstingsledningen avgår och ersätts med en kompetent ledning innan katastrofen är ett fullbordat faktum.

Folkärna

Jerry Harrysson, C

Krylbo

Jan-Olof Källström, C

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons