Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avesta kan få nyckelroll

Annons

Residensstaden Falun blir med ny regionindelning en perifer ort i den kommande storregionen. Trafikmätningar på de stora allfarvägarna till industrierna i Ludvika, Borlänge, Avesta och Fors har länge visat på detta.

Det är här Dalarnas ekonomiska överlevnad finns.

I nära framtid blir också kustbygderna allt mer viktiga, de utvecklingstrender vi ser förstärks och skogslandet blir perifert. Utvecklingsmöjligheter och behov kommer att glömmas

Här fodras då nytänkande; att dels tillvarata förutsättningar och dels främja utvecklingsmöjligheter specifika för landets glesbygder.

Att våga tänka stort ur små förutsättningar.

Avesta ligger i gränslandet. Här möts Dalarna, Västmanland och Gävleborg. Befolkningen pendlar över länsgränsen till sina arbeten trots sviktande allmänna kommunikationer. Avesta lasarett utnyttjas av befolkning i Norberg, Fagersta och Sala för akutvård. Sjukhusets sömnlaboratorium utför kvalificerade utredningar för grannlandstinget. Sjukhuset är populärt bland läkar- och sjuksköterskeelever, beslutsvägarna är snabba och kunskapen om lokala resurser är stor.

Akutmottagningen ger en erkänt högkvalitativ vård och skapar trygghet för anställda i bygdens tunga industrier. Att sjukhuset finns motiverar människorna att stanna – synd bara att man drog in dagkirurgin.

I den nya storregionen får Falun en perifer placering medan Avesta blir en central resurs för södra Dalarna och gränslandet mot Västmanland och Närke. Specialiserad vård kan utvecklas och erbjudas, där en fortsatt utveckling av sömnlaboratoriet, utredningar inom röntgen och tarmutredningsmetodik kommer gränsbygderna till nytta. Långa, tröttsamma morgonresor till Falun blir ett minne.

Att utveckla en kvalificerad decentraliserad utredningsverksamhet som kommer glesbygderna till godo är viktigt. Att från början inte vara stor gör det lättare att tänka i smått.

Avesta är beläget vid de stora vägarna och tunga järnvägstransporter passerar de olika industriorterna. Järn- och landsväg förbinder det inre av länet med kustbygderna och Gästrikland. Sjukhuset ger möjlighet till akut sjukvård vid trafikskador, men närheten till Uppsala skapar också förutsättningar att bygga en insatsenhet för större skadetillfällen – industri – och transportolyckor.

Närheten till specialiserad vård i Uppsala talar till Avestas fördel jämfört med Falun.

Sammanfattningsvis behövs nya tänkanden som kräver kunskap om verklighetens nuvarande och kommande behov, som kräver fantasi men också mod att bryta upp etablerade maktstrukturer.

Det erbjuds stora utvecklingsmöjligheter i gränslandet där detta snart blir det centrala utvecklingsområdet.

Att lämna ett etablerat centraliseringstänkande ger möjlighet att finna goda arbetssätt också för glesbygden.

Iris Johansson, Centerkvinnorna

Folkärna Södra Centeravdelningar

Jerry Harrysson, Centerpartiet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons