Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Återupprätta solidariteten

Annons

I Avesta Tidning (31/8) under ”Tankar” skrev Roland Bärtilsson: ”Idrotten ska skola individerna. I alla fall hoppas jag det. Men jag känner mig lika uppgiven här som när någon/några ger sig på träd och förstör som i Skogsbo. Vart är vi på väg?”

Den frågan är det många som ställer när det gäller dagens politik och moralfrågor.

Världsekonomin är i kaos, många av EU:s medlemsländer är i skuldkris och även för Sverige väntas lågkonjunktur. Finansminister Anders Borg, M, skriver ner tillväxtprognosen från 3,8 till 1,3 procent och varnar för ökad arbetslöshet. Vart är vi på väg?

Den politik som i dag förs splittrar allt mer samhällen och sociala banden mellan människor. Det enda som tycks spela roll är valuta för pengarna där de djupa samhällsbehoven och moralfrågorna får stå åt sidan.

Den allt mer likgiltiga egoismen inför andras behov är en farlig väg. Social splittring, nedskärningar, arbetslöshet är tätt sammanfogade med frågor om moraliskt förfall.

Även i Sverige upplever vi allt mer protester och oroligheter som mycket väl kan bottna i känslan av förtryck. ”Samhället respekterar inte mig; varför ska jag respektera samhället?”

Det var bättre förr! När det gäller kollektivet upplever jag det så. Förr var det släkt, vänner, lokalsamhället och fackföreningar som anpassade ungdomarna socialt och lärde ut moraliska värderingar om vad som är rätt eller fel.

I dag har förd politik så gott som krossat detta kollektiva fundament. Regering och riksdag har allt mer tagit på sig rollen som förespråkare för vilka sociala normer som gäller. En uppsättning på förhand konstruerade regler håller inte när de prövas praktiskt i det vardagliga livet.

Som politiker bör man nog ställa sig frågan: Är det dagens politik som genom sociala och ekonomiska beslut hjälper till att splittra samhällen och de sociala banden mellan människor samt skapar bristande moral? Hur ska samhällssolidariteten återupprättas?

Avesta

Krister Lind

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons