Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alltför få väljer By

Annons

Landstingets ekonomi är usel, därom råder stor enighet. Och nu måste det sparas.

Men i landstingsstyrelsens arbetsutskotts sparförslag (beslut är inte taget i landstingsfullmäktige) har man inte minskat anslaget för hälsovalet, vars pengar ska finansiera primärvården.

Man blir minst sagt förvånad när politiker från de så kallade allianspartierna uttrycker stor indignation när plötsligt effekten av ”Lagen om valfrihet” blir uppenbar, hur det slår mot små enheter.

Den innebär att det är individen som bestämmer vilken vårdcentral man väljer. Den vårdcentral som får för få patienter kan då inte klara sin ekonomi.

Utan denna ”valfrihetsreform” hade landstinget kunnat ge lite högre ersättning till By vårdcentral än till tätorternas vårdcentraler.

Men landstinget får helt enkelt inte subventionera sin egen verksamhet, utan konkurrensneutralitet råder.

Det är alliansregeringen som infört denna tvingande lag, det måste väl den lokala Moderatriksdagsmannen känna till?

Det råder frihet för en privat intressent att ta över verksamheten i By/Horndal eller för den delen i Avesta. Men vårdcentralen får pengar utifrån hur många som valt just den vårdcentralen.

Däremot måste man diskutera om ersättningen per listad invånare är för låg.

Med tanke på hela tiden ökande pålagor på primärvården måste resurser tillföras till den lokala/nära hälso- och sjukvården. Det måste man tänka på i kommande budget.

Jag tycker absolut att det ska finnas kvar primärvård i Horndal och det måste ändå lösas med de pengar som finns. Filial kan fungera bra, men bäst vore att fler valde By vårdcentral som sin vårdcentral.

Landstingsledamot.

Distriktsläkare i By 1992-2002

Gert Lundkvist, MP

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons