Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen lämnar arbetslinjen

Annons

Moderaterna anklagar oss socialdemokrater för att inte kunna prioritera insatser mot arbetslösheten och inte se att en sänkt krogmoms skapar arbetstillfällen för unga.

Enligt Moderaternas och regeringens beräkningar ger den föreslagna sänkningen av krogmomsen 10 000 nya jobb. Det är dock en siffra som kan starkt ifrågasättas. Riksdagens utredningstjänst har tidigare räknat fram att det kan röra sig om 3 500 arbeten. Då momssänkningen kostar 5,4 miljarder så är det till en kostnad av 1,5 miljoner kronor per arbete!

Även om vi räknar med att en sänkning av momsen skulle ge 10 000 nya arbeten så är det till en kostnad av 540 000 kronor per arbete! Är det verkligen en rimlig kostnad?

För samma pengar skulle vi kunna anställa ännu fler om vi i stället använde pengarna direkt i verksamheten.

För oss socialdemokrater är det här inte en fråga om att det inte skulle vara tillräckligt fint med restaurangjobb, det handlar om att använda resurser på bästa sätt för att ge arbeten.

Som många påpekar så är restaurangnäringen redan en bransch där många unga får

arbete. Det är också en snabbt växande sektor. Behöver den verkligen skattesubventioneras för att växa mer?

Det ligger något djupt tragiskt i en regering som så fullständigt abdikerat från sin egen arbetslinje. Fram till för några veckor sedan var ett femte jobbskatteavdrag lösningen som skulle göra det lönsamt att arbeta och minska arbetslösheten.

När regeringen insåg att den inte hade stöd för detta i riksdagen använde man krisen som en ursäkt för att backa från sin ståndpunkt. För att det inte skulle synas hur tom man är på nya idéer om hur man bekämpar arbetslösheten så behölls den sänkta krogmomsen – en reform som alla ekonomiska bedömare dömt ut som ineffektiv och dyr.

Inte ens Moderaterna själva kan på allvar tro att sänkt krogmoms är svaret på ungdomsarbetslösheten.

Vi socialdemokrater kommer i vår budget den 5 oktober att presentera skarpa förslag på hur nya arbeten ska kunna skapas.

Vi är naturligtvis inte heller opåverkade av den ekonomiska oron i Europa och kommer att behöva göra prioriteringar. Till skillnad från Moderaterna prioriterar vi breda insatser för arbete och utbildning till ungdomar – inte en dyr subvention till en redan växande sektor.

Riksdagsledamot

Kurt Kvarnström, S, Krylbo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons