Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Informera! Nu!!!

Mika Seitovirta, Jarmo Tonteri, Jacob Sandberg! Gör er plikt! Öppna munnen! Låt era anställda veta med ni har för avsikt att göra med dem.

Annons
Lars Wohlfart, chefredaktör.

Det sägs att vi lever i ett informationssamhälle. Tidningar, radio och teve har sedan 90-talet kompletterats med andra medier och flödet är enormt.

Informationen sägs också ske snabbare. Det dröjer bara några minuter från att en spektakulär händelse inträffat till dess text och bild finns på det som i var mans mun kallas Nätet.

Men snabbheten har också inneburit att sanningshalten ibland kan ifrågasättas. Medierna som tävlar om att vara snabbast hinner inte alltid med att kontrollera alla fakta och ibland utnyttjar man till och med att en halvsanning är snaskigare och lockar fler att läsa än den absoluta sanningen.

Men hur paradoxalt det än kan synas så har det i informationssamhället blivit allt viktigare att inte informera. Många makthavare skyr inga medel för att förhindra att information sprids i stället för att lyfta fram fakta.

Detta kan i många fall bli förödande.

Jag tänker i dag på turerna kring Outokumpu. Den 20 oktober kom nyheten om varslen mot 230 anställda på järnverket i Avesta. Den 15 november hade antalet stigit till 255.

Samtidigt upphörde informationen från företagets ledning. Än i dag finns ingen information att få om hur många och vilka som riskerar att förlora jobben.

I slutet av förra veckan kom beskedet att Outokumpu ska förvärva tyska Inoxum från ThyssenKrupp. Av alla sakkunniga kommentarer från folk som följt affären kan man förstå att Avesta kommer att drabbas på något sätt.

Men hur?

Finns det verkligen ingen som kan sprida lite ljus över framtiden?

Finns det verkligen inget intresse från företagsledningen berätta vad som händer.

För oss som jobbar inom media är det naturligtvis tråkigt att ingen vill kommentera eller ens informera. Företagsledning lämnar inga kommentarer och facket vet absolut ingenting. Vi får försöka nosa upp vad som läcker ut eller bara spekulera om lösa rykten.

Men för de anställda på Outokumpu är det ingenting annat än en katastrof. I snart fyra månader har de gått i ovisshet om vad som händer med jobben och nu läggs ytterligare tyngd på bördan då spekulationer om järnverkets framtid blir dystrare och dystrare.

Nog är det väl lite fel med företagets information när de anställda tar kontakt med lokaltidningen och frågar om vi vet någonting.

Mika Seitovirta, Jarmo Tonteri, Jacob Sandberg! Gör er plikt! Öppna munnen! Låt era anställda veta med ni har för avsikt att göra med dem. Gör det nu!

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel
Annons