Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ifrågasatt offentlighetsprincip

Vår svenska journalistik bygger på en viktig grundlag som reglerar vad som är tillgängligt för allmänheten. Det betyder att en journalist, och även en helt vanlig människa, har full rätt att se offentliga handlingar och undantagen är få.

Annons

En typ av handling som är offentlig är sådant som behandlas i våra domstolar. Och en typ av ärenden som behandlas vid tinget är konkurser.

Onsdagen den 23 maj hade Avesta Tidning på sidan 6 en artikel med rubriken ”Rivellas förvaltare försätts i konkurs”. Där berättas att Omniagruppen förvaltning AB försatts i konkurs. Omniagruppen förvaltar fastighetsbolaget Rivellas fastigheter i Krylbo och konkursen kom överraskande för Hyresgästföreningen.

Artikeln var sakligt skriven med kommentarer från bolagets vd Peter Örtegren.

Så långt inget anmärkningsvärt.

Men sedan!

Dagarna efter fick hyresgästerna ett meddelande i brevlådan undertecknat med namn på den ansvarige för återresningen av Rivella. Brevet ondgör sig över artikeln i tidningen och använder formuleringar som:

*…grymt att se när journalister får gå till angrepp

*…den hets som Avesta Tidning

*…nådde i går sin höjdpunkt då den högtskriande journalisten (journalistens namn)…*…det svineri som (journalistens namn) levererade

*…alltsammans är precis det (journalistens namn) av någon outgrundlig anledning orsak önskar – nämligen att RIVELLA inte ska lyckas med att återskapa det en gång så attraktiva…. Krylbo.

Avesta Tidning finner detta brev som ett hot mot öppenheten i vårt samhälle. En tidnings viktigaste uppdrag är att granska, ifrågasätta och att representera den lilla människan i sin relation med makthavare och ekonomiska intressen.

Det är också av vikt att framhålla att det inte är en enskild journalist som står för artikeln. Journalisten har bara utfört uppdraget från tidningsledningen.

Tidningen gläds åt att vi har många av hyresgästerna med oss. Det framgår av de samtal och brev vi fått.

- Det är så obehagligt att få ett sånt här papper. Det är ju angrepp på en reporter personligen. Det tycker vi är gräslig! Det är så grovt, säger en av dem som hört av sig till oss på tidningen.

Att återskapa ett blomstrande samhälle i Krylbo är syftet med allt vi skriver i vår tidning. Dessvärre finner vi att de bolag som under skiftande namn och förvaltare säger sig ha samma syfte tar allt för lång tid på sig.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel
Annons