Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idolnörden finns i mig

Idol 2010 har tagit fart och jag sitter bänkad vid tv:n varje dag. Nu har jag till och med något att skylla på. En Avestabo är med i tävlingen och jag tar mitt ansvar som nöjesredaktör att bevaka. För annars hade jag ju aldrig tittat på programmet, ja eller hur....(näsan växer sig lång, längre än Pinoccios).

Annons
Petra Blomqvist

Kommer ni ihåg när Idol var något nytt och spännande som tog steget in i den svenska kulturen. Alla tittade och då menar jag alla (till och med du som förnekar) följde med spänning deltagarna från början. Detta program var uppföljaren till Popstars (minns ni såpan där Linda Eriksson, numera Idoldeltagare, vann en plats i gruppen Supernatural).

     Nu är vi inne på säsong sju och jag försöker minnas vilka artister det blev något av i slutändan...Darin, Måns Zelmerlöv, Agnes, Amanda Jensen...var det någon mer? Egentligen är det väl bara Darin som gick långt, eller vad gör han nuförtiden egentligen?

Det jag vill påpeka med detta är att riktiga och ärliga musiker finner man inte i poptävlingar som Idol. De som slår hårdast i världen är också de som kämpar sig upp från botten. Och då menar jag de som suttit hemma i barndomsrummet och klinkat sen urminnes tider.

     I Idol kan vem som helt testa sina chanser. Kanske din kompis säger att du har en bra röst men resten finns inte där. Och det är detta som visas gång på gång i Idol. Var är utstrålningen och artistandan?

Jag tror inte

att vem som helst kan bli en stjärna. Jag tror att du föds till en. De musiker som det går bäst för idag har oftast musikaliska anor i släkten, det sitter i generna. Och därför tror jag också att det ligger mycket fusk bakom ett program som Idol.

     Många artister handplockas redan till auditionturnén, bara för att programmet ska visa att det minsan finns talanger där ute. I mellanskiktet hamnar de som kanske kan sjunga men som har noll utstråling och charm.

De ”Handplockade” artisterna kanske är bra musiker, men de passar oftast inte in i Idol och faller därför bort i glömska, efter en eller två hits, skrivna av producenterna bakom alla världens pojkband från 90-talet.

     Kanske idolmakarna skulle våga sig på att nischa programmet lite mer. Och då menar jag att inte bara fokusera på ”lättrock” och ”gummipop”. Låt artisterna utveckla sina egna stilar, välja sina egna låtar och köra sin egen stil. Då ska ni få se på en explosion av bra artister.

     Men eftersom mångas talanger hämmas genom att de ”måste” köra slemmiga popdängor så faller allt pladask ner efter första skivsläppet.

I år har vi

Linda från Avesta med i programmet. Hon har en bra röst som nog kan ta henne väldigt långt. Hon har jobbat professionellt som musiker i flera år och kan säkert kamma hem en av platserna i fredagsfinalerna. Frågan är om detta är rätt forum för Linda. Kommer hennes talang också att fallera eller blir detta hennes genombrott?

     Vi får hålla en tumme extra, bara för att vara patriotioska! Och för att hon faktiskt är en bra musiker.

Ja, ni ser ju vilken idolnörd det finns i mig. Jag försöker förneka men är så påläst kring programmet att det nästan är äckligt åt det. Ikväll är det dags igen, jag sitter bänkad, och det gör du med.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons