Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idol-djävulen har tagit mig

Idol. Nu är spektaklet i gång. I år hade jag intalat mig själv att jag inte skulle titta, men likväl sitter jag bänkad framför teven klockan åtta. Vilka sågningar kommer juryn bjuda på i dag? tänker jag.

Annons
Nu är Idol i gång.

Jag var länge en av dem som hånade Idoltittarna och fattade inte grejen med programmet. De lyckades ju ändå inte få fram några artister som presterade och kändes äkta. Men jag har insett att det inte handlar uteslutande om det, även om det är juryns uttalade mål med varje säsong. Och ska vi vara helt ärliga har de lyckats så där. Låt mig räkna upp segrarna:

Daniel Lindström vann första året före Darin och Filip Williams. Undrar vad Daniel gör i dag? Och Darin var det ett tag sedan man hörde något om. Filip Williams pluggade film och tv-linjen på samma skola uppe i Kalix som jag studerade till journalist på.

Andra året vann Agnes Carlsson. Hon har haft en del framgång i bland annat Storbritannien.

Tredje säsongen vanns av Markus Fagervall. Inte den största stjärnan här i världen direkt. Tvåa kom E.M.D-Erik.

Fjärde året vann Big Brother-Marie Picasso, just före Amanda Jensen som kanske gjort det största intrycket av alla Idoldeltagare.

Säsong fem vann maltesen Kevin Borg som 2009 släppte det svalt mottagna albumet The Beginning. Samma år var Melodifestivalvinnaren Anna Bergendal med.

Sjätte säsongen vann Erik Grönvall. Vart har han tagit vägen sedan dess? Störst genomslag från den säsongen har Tove Styrke haft som hade något av ett genombrott 2010.

Förra årets final kammade rockkillen Jay Smith hem. Även han har haft svårt att övertyga.

Det jag uppskattar med Idol är att det både är roligt att se kaxiga människor, med taskig uppfattning om sig själv, kraschlanda och vara helt oförstående varför de inte lyckats ta sig vidare, och personer som man inte alls tror skulle gå vidare faktiskt gör det. Ett exempel är 27-årige Oleg Nejlik som framförde internetraketen Electro Pop för juryn, och gick vidare.

Jag vill verkligen inte tycka om Idol, men jag gör det. Så pass mycket att jag i onsdags svor över att Ensam bonde söker fru visades i stället.

Men man vet aldrig. Jag kanske börjar tycka om det programmet snart också.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons