Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helt plötsligt är allt snyggt

Med galen blick och bestämda frenetiska rörelser letar sig flocken igenom högarna. Högarna av kläder eller saker som de för en vecka sedan passerade utan att bry sig. Men så kommer den röda prislappen fram, eller ordet på tre bokstäver som gör oss till galningar. REA.

Annons
Elin Rantakokko.

 Helt plötsligt är högen väldigt intressant för allt är lite snyggare, och vad gör det om skjortan är en storlek för stor, det är ju ett bra pris.

Vett slutar också att finnas den dagen för reaflocken sliter aggressivt tag i ett linne, synar det och kastar sedan tillbaka linnet ihoptrasslat och ut och in. Flockens medlemmar sliter kläder från varandra och de klämmer sig förbi den som inte är lika stark eller bestämd.

Reor funkar alltid, även fast det är snöstorm, lågkonjunktur och megavarsel. Bara ordet får alla att öppna upp plånboken och dregla lite av köpgalenhet.

Jag faller alltid i reaträsket. Jag minns många felköp, tröjor som ligger oanvända i byrålådan som just den dagen verkade som ett kap. Jag blir som förblindad så fort det ordet kommer upp, rea. I ren nöjdhet brukar jag sitta och räkna ihop hur mycket pengar jag har sparat genom att shoppa på rean i stället. Som tonåring var det största nöjet att åka på julrean i Stockholm. Det är även ett väldigt traumatiskt minne. Det gällde att vara snabbt på plats för att kunna rusa in i butiken när de öppnade. Vi lassade på oss kläder i mängder och prova omsorgsfullt, men inte för den delen långsamt, ut våra kläder. Sedan satt vi utmattad på bussen med massor av påsar fyllda med fynd. Kroppen var öm och blicken tom. Och fötterna värkte efter att ha stått i kilometerlånga köer.

På sistone har jag

undvikit reaträsket, i den största mån jag kan. Jag ogillar det monstret jag blir. Men så bröt jag det i helgen, det började med Haglöfs lagerrensning. Sedan dess har det bara rullat på, in på Bagheera och i går mötte jag den största flocken hittills. Här var reablickarna alldeles glansiga, stegen bestämda och armar tyngda av kläder. Team sportias lagerrensning skapade torsdagskaos och glädje för den delen.

En mamma och hennes dotter hade lassat på sig högar av kläder, precis innan mamman kom fram till kassan för att betala så sa dottern tyst ”Mamma jag har sett värsta kapet, jag har hittat en kille för 99 kronor”. Mammans kommentar var snabb och självklar ”ja men skynda dig och hämta den då innan jag kommer fram till kassan”. Vid det här laget hade jag tänkt två tankar, jäklar det var verkligen ett kap – kanske ska jag slå till nu när jag inte har någon hemmaman längre – och andra tanken var ”Shit vad avslappnad mamma tonårsglinet har”. Jag spetsade öron för nu var jag sjukt nyfiken. Dottern tittade på mig som hon såg att jag tjuvlyssnade, och sa förklarande ”Man måste passa på när det är billigt liksom”.

Jag nickade lite stelt och påkommet sedan mumlade jag ”mmmm” till svar. Så vesslade dottern iväg och hämtade sitt kap. Nöjt kom hon tillbaka och langade upp ett linne på disken.

Då trillade polletten ner hon sa linne inte kille, jag måste ha fått en vaxpropp. Det var länge sedan det var tops på rea.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons