Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbannade dopare

Som alla läsare av Avesta Tidning vet så är jag sportfåne. Och när man minskar det egna idrottsutövandet tenderar fåneriet att bara bli större och större. Det första (enda)man läser i tidningen är sportsidorna och när man träffar kompisar så blir det bara sportsnack om förr och nu.

Annons
Lasse Wohlfart

Hemma i tv-flimret är det omväxlande fotboll, fotboll, skidåkning, fotboll, skidskytte, fotboll, en period slagsmål (ishockey), fotbollfilmningar, fotboll och mera skidåkning. Lägg därtill de dagliga sändningarna från landets travbanor. För hand i hand med sportfånen vandrar speldjävulen. Och även om de satsade tiorna är mindre viktiga än själva idrottsutövandet, så bidrar det till att höja spänningen. Och tv-idrott utan spänning är slöseri med tid.

Ibland händer det dock att man undrar vad man pysslar med. De senaste helgerna har varit sådana tillfällen. Det har varit sändningarna från längdskidåkningens sprinttävlingar som nästan fått mig att trycka på stäng-av-knappen. Skälet stavas doping.

För någon vecka sedan kom domen över travtränaren som medvetet dopat sina hästar . De flesta inom travsporten som uttalade sig var eniga. Det enda tänkbara straffet är livstids avstängning. En uppfattning som jag delar, och som borde gälla alla tävlingsidrott. Tränaren i fråga blev avstängd i åtta år, till tröst ett synnerligen hårt straff.

Dagen efter att domen kungjorts var det sprintskidor på tv. Och vad får man se? I favoritposition en ryska som nyss varit dopingavstängd! Hon fick två år då hon kunde träna och bygga upp sig för att sedan komma tillbaka och på allvar slåss om platserna på prispallen. Fjorton dagar senare var hon med igen och på nytt nära segern.

Men att hon ens får vara med? Jag blir så förbannad. Bort med fuskarna för alltid!

Och nästan lika förbannad blir jag när ingen av de som kommenterar eller någon aktiv kritiserar och ifrågasätter. Det är som om de tyckte allt var okej.

Men i min cyniska uppfattning om elitidrotten inser jag att man inte kan stänga av alla som dopat sig på livstid. För då skulle det ju inte bli några aktiva kvar!

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons