Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler belöningar åt folket!

Den såg ju så inbjudande ut. En svindlande omkrets, en glansig yta och ett imponerande djup.

Annons

Och ju närmare jag kom, desto längre bort ekade mammas förmaningar. När jag till sist stod och tittade rätt ned på den fanns ingen återvändo. Jag bara måste ta mig an den, för så pass ståtliga som denna sprang man inte på varje dag precis. Att jag hade sprillans nya byxor på mig var liksom inget som bekom mig. Att även huvudet pryddes av en nyinköpt mössa hade jag glömt. Höstskorna som fortfarande luktade ny mocka, fingervantarna som invigdes just denna dag, mina blonda flätor… Allt färgades brunt när jag till slut tog sats och hoppade i vattenpölen. Den var ännu djupare än jag trodde och jag drattade på ändan.

När jag kom hem var jag dyngsur och mina nya kläder luktade geggamoja. I samma sekund som jag såg mammas förtvivlade ansikte i hallen kom förmaningarna tillbaka till mig. ”Vad du än gör Ida, lorta nu inte ner dina nya kläder på en gång. Då blir det tråkigt.” Just ja, det var ju så hon sa, när jag tjatade mig till att få gå ut och leka i samtliga av garderobens nyförvärv. Mammas förtvivlade ansikte bytte skepnad till ett väldigt argt ansikte. Och sedan sa hon orden som förstörde min fredagskväll. ”Nu blir det inget ”Småstjärnorna” i kväll. Och inga popcorn heller.”

I dag, sisådär 17 år efter ovannämnda incident, är jag 100 procent säker på att mitt geggamojsdyk hade kunnat undvikas den där dagen (och många fler dagar).

Det handlar om bestraffningar och belöningar, förstår ni. Jag har blivit högst övertygad om att det sistnämnda inte bara klingar mer positivt – utan också får mer positiva effekter.

I skrivande stund har jag precis läst ett pressmeddelande om belöningar till säkra bilförare. Folksam, Trafikverket, Motorförarnas Helnykterhetsförbund och SalusAnsvar har gjort ett forskningsprojekt vars resultat visar att det går att stimulera bilförare till en säkrare och miljövänligare körstil om de belönas med en lägre försäkringspremie. 250 privatbilister deltog i undersökningen, där de genom att köra enligt gällande hastighetsgräns kunde få upp till 30 procents rabatt på försäkringspremien. Resultatet av försöket visade att den totala hastighetsöverträdelsen mer än halverades i den grupp där bilisterna fick veta om belöningen, jämfört med den grupp där det inte var tal om någon belöning. Det innebär att, förutom att bilföraren själv kan spara tusenlappar i premier och bränslekostnader, så skulle över 40 liv per år kunna räddas.

Genialiskt, tycker jag!

Det är klart att vi vuxna också går i gång på att bli belönade. Och jag tror att vi har en tendens att komma ihåg löften om belöningar bättre än hot om bestraffningar. Hade mamma sagt ”Ida, om du lyckas hålla kläderna rena i dag får du dubbelt så mycket popcorn i kväll”, ja då kan ni ge er på att hennes ord hade ekat desto högre vid mötet med den där vattenpölen.

Så, kort och koncist skulle jag bara vilja säga: Fler belöningar åt folket!

Just nu önskar jag att följande belöning kunde införas i samhället:

Låt hundlatrinerna spela en glad melodi när en anständig matte eller husse slänger ned en påse fylld med skit.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel
Annons