Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facebook förstorar - och förminskar

Jag är – och har varit sedan starten – en flitig Facebookanvändare. Sedan hösten 2007, då jag skapade mitt konto, har min värld krympt. På ett bra sätt.

Annons

Jag är en rätt blyg person. Lite rädd för att vara till besvär. Kan vissa kanske ha svårt att förstå. Men så är det. De kontakter med släkt och vänner som för tidigare generationer i min ålder kanske rann ut i sanden har upprätthållits tack vare Facebook.

Kusiner och före detta kollegor finns på ett klicks avstånd. Det blir inte pinsamt tyst när man springer på gamla skolkamrater på stan. 

Vi känner varandra och den där trista, tomma frasen ”vi måste ses nån gång” behöver inte sägas. Den har ersatts av ”vi ses på Fejan”. Och det gör vi ju också. 

När jag nu träffar kusiner och före detta nära vänner är startsträckan kortare. Vi kan gå direkt på kärnan och bli som barn igen. 

De där ytliga uppdateringarna om flyttar och barns åldrar och annat, som ibland kommer i vägen för det viktiga, görs på Facebook. 

Tack vare Facebook är vägen också kortare till vänner runt om i världen. När jag skulle besöka New York tvekade jag inte att höra av mig till den gamle kollegan Per som jag inte vågat närma mig om vi inte haft kontakt på Facebook de senaste åren.

Häromveckan hände också något helt otroligt. En person som släktforskat på sin mors sida skrev till mig på Facebook och ville lägga mig till släktträdet. Den gemensamma länken hette Anders Skeppstedt och föddes född 1696 i Gällersta. 

Mannen sade att han hade med min morfar och mamma. Nu skulle han förstora trädet. 

Vips så kontaktades kusiner, morbror, två syskon och mamma på Facebook. Ett klick tog det! 

Och världen blev lite mindre. Men samtidigt större. Finns det något vidunderligare än att se sitt släktträd med kontakter på 1600-talet? 

Att använda orden ”att se det stora i det lilla” passar sällan bättre. Det obegripligt stora kan leda in till det allra innersta.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons