Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett nytt sätt att umgås

Jag och min sambo har ett nytt sätt att umgås, vi varken pratar eller tittar på varandra men ändå förmedlar det starka känslor. Ibland är vi goda vänner, andra dagar är vi bittra fiender. Allt beror på utgången.

Annons
Elin Rantakokko

Ofta ligger vi uppkrupna i varsin sida av hörnsoffan med våra smartphones i ett hårt grepp.

Vi har fastnat i Wordfeud-träsket och sitter så djupt fast att det behövs en lastbil för att slita upp oss.

Wordfeud är just nu ett av de mest nedladdade apparna till smartphones. Konceptet är enkelt, det är en – för att vara ärlig – sämre version av Alfabet eller Scrabbel. Dragningskraften är så stor att en vän köpte en smartphone med huvudskäl att hon skulle kunna spela Wordfeud.

Spelet går ut på att du helt enkelt ska skriva så bra ord som möjligt och få så mycket poäng som möjligt för att vinna. Och det här är det som leder till irritation

Spelet har en rätt taskig ordlista, vilket medför att hitte-på-ord går att skriva eller att ord som finns inte finns med i ordlistan och därmed inte accepteras. Själv vägrar jag att utnyttja denna möjlighet till fusk – om det inte till synes är helt omöjligt att vara helt ärlig. Men min sambo är slug, han använder sig av alla möjligheter för att få poäng. Han testar varje liten möjlighet för att kunna vinna. Sist skrev han ”NABO”, jag vibrerade av ilska.

Det finns fullt av Wordfeudare i Sverige just nu. Du upptäcker de på sättet de går, plötsligt stannar de upp med telefonen i handen och skriver något innan de går vidare. Några sitter med djup koncentration på tåget och bryr sig inte om förseningen, det är snarare en sänkt från ovan – då får de extra tid för att fundera ut det bästa ordet. Det har gått så långt att vi spelar mot varandra på jobbet. Någon gång om dagen tystnar tangentbordet på andra sidan rummet. En koncentrerad blick riktas mot smartphonen, ett belåtet leende bredder ut sig och sedan vibrerar det till i min telefon.

Vi nådde ett nytt bottenmärke

förra helgen. Vi hade en riktig spelkväll inplanerad, med god mat, snacks och vin. Men den blev inställd på grund av sjukdom. Men vi hade ändå en spelkväll, via våra smartphones. Där låg vi i våra mjukisbrallor, mölade i oss Cheezballs och spelade Wordfeud mot våra vänner, vi interagerade utan att ens behöva lyfta våra rumpor från soffan. Och ärligt talat, vi tyckte det var ganska skönt. Men samtidigt får den känslan mig att fasa inför framtiden. Nu måste jag genast boka in en spelkväll med riktiga människor och placera telefonen i karantän.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons