Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Alla företag inom Skanska har kollektivavtal - broraset hade andra orsaker

Annons

Med anledning av den debattartikel som publicerats av Byggnads Gävledala och Sveriges försvarsminister i DT den 10/10 vill vi klargöra att alla företag som verkar på Skanska Sveriges byggarbetsplatser ska vara bundna av svenska kollektivavtal, det är något vi har haft som policy och verkat för under mycket lång tid.

Det finns då anledning att beklaga att framstående företrädare för Byggnads och regeringen använder den tragiska olyckan i Ludvika som slagträ i opinionsbildning, med full vetskap om att alla företag på arbetsplatsen hade tecknat svenska kollektivavtal med bland andra Byggnads.

I övrigt ställer vi oss bakom flera ståndpunkter i debattartikeln. Vi tycker att parterna ska samverka för att ytterligare stärka den sunda konkurrensen i branschen samt att offentliga beställare ska ställa krav på sina entreprenörer. Vi anser även att utvärdering av anbud bör beakta arbetsvillkor och arbetsmiljöaspekter.

Olyckan i Ludvika i somras var mycket allvarlig. Vi, polisen och Arbetsmiljöverket genomför nu omfattande utredningar för att gå till botten med vad som hände. Vi måste dra lärdom och försäkra oss om att något liknande aldrig händer igen.

Det är olämpligt att spekulera om orsakerna bakom olyckan innan det utredningsarbetet är klart. Det blir extra märkligt att peka på kollektivavtalen som en faktor som hade kunnat förebygga olyckan då samtliga som arbetade vid bron i Ludvika omfattades av kollektivavtal och hade samma grundläggande villkor i de svenska kollektivavtalen som alla andra inom Skanska och andra företag i branschen.

Jonas Andé, förhandlingschef, Skanska Sverige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons