Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagisbarnens röster ger Saade segern

I år var det året jag sa ”Nej, nu skiter jag i Melodifestivalen, jag tänker inte kolla på en enda deltävling”. Men så blev inte fallet. För det verkar nämligen så att alla kanaler bestämmer sig för att bara sända usla program lördagar klockan åtta.

Annons
Elin Rantakokko

Detta medför att jag valt det minst dåliga och då har lotten hamnat på Melodifestivalen. Snabbt har jag kollat igenom alla bidrag samtidigt som jag bläddrat genom ett magasin, skippat mellanakten – för tyvärr jag förstår inte det roliga med Stormares sketcher, och stängt av ljudet när programledarna har hållit låda.

I morgon kväll får vi svaret på vem som ska representera Sverige i Tyskland. Och kanske får vi åter något bra vid åttatiden i tv-tablån.

Så vem står som segrare i årets melodifestival? Förra året vann en ballad, vilket borde bana väg för att en låt med mer fart i vinner i år.

Danny har ett taskigt startläge, han går ut som nummer ett på lördag. Hans största konkurrent Erik Saade avslutar kvällen. Det är just de två som är favorittippade.

Men vi börjar med bottenskicket och klättrar oss uppåt. Längst ner i dyn tror jag vi hittar Sanna Nielsen, Linda Bengtzing, Sara Varga och Swingfly. Sanna Nielsen låt är, enligt mig, en perfekt paus att springa iväg och fylla på chipsskålarna.

Linda Bengtzing passar för en toapaus. För helt ärligt. Hennes låt kommer inte gå hem i de östeuropeiska stugorna. Och nog har vi hört den förut? Dessutom är hennes gula klänning alldeles för gul. Det gör nästan lite ont i ögonen att se på den.

Swingfly har ett skönt flow men det är en låt som försvinner i mängden, och för att nå toppen i Europa behövs både en låt som sticker ut och ett scenframträdande som är annorlunda.

Playtones sticker ut, absolut, men vi behöver något mer modernt för att nå toppen. Jag tror inte Europa har drabbats av samma dansbandstrans som Sverige.

En artist som sticker ut ur mängden och som kommer hamna i toppstriden är The Moniker. Jag får något av en Sebastien Tellier-känsla av hans framträdande. Han vandrar på ett löpband, rosa svampar med gula prickar svischar förbi i bakgrunden och babydoll-flickor körar. Enligt svt.se omröstning ligger han på tredje plats. Och nog är det en låt du minns efter du har lyssnat på den. The Moniker kan bli en farlig konkurrent till Saade. Pojken som stulit både dagisbarnens, mammornas och tonårsflickornas hjärtan.

Jag tror att Eric Saade kommer att stå med sitt skinande vita leende som årets vinnare. Han går starkt i de svenska hemmen där han vinner röster från barn- och tonårsfamiljer. Och det är en stark röstgrupp. Kraschade glasrutor och en medrykande refräng är de två ingredienser som kommer locka svenskarna till att lyfta fingrarna för att skicka ett sms eller ringa in sin röst. Om nu inte hela Norrland mobiliserar sig för att hjälpa Brolle.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons