Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara webb räcker inte

Vi som jobbar på Avesta Tidning och avestatidning.com vill självklart göra en så bra tidning som möjligt. Stora ambitioner är förutsättningen för att nå ett bra resultat. Att man sedan inte alltid når dit man siktar är ju synd, men det visar att det hela tiden finns möjlighet att förbättra sig.

Annons

En bra lokaltidning innehåller information om vad som händer på bygden. I stort och i smått. I kommunens och landstingets arbete liksom i den enskilde medborgarens vardag. En viktig ingrediens är också föreningarnas verksamhet och offentliga arrangemang som konserter, idrottstävlingar, utställningar med mera.

En förutsättning för att man ska kunna skriva om en händelse är ju att man vet om att något ska hända. Ibland ringer folk och frågar varför vi inte skrev om något som de varit inblandade i, och svaret är då oftast, att vi inte känt till att, till exempel tävlingen, skulle äga rum.

För att hålla ordning på vad som händer har vi en dagbok på redaktionen. Där skriver vi allt som händer efterhand som vi får reda på det. Vi klipper också ur de annonser vi hittar i tidningarna och klistrar in i dagboken. För drygt tio år sedan var sidorna i dagboken ofta fullklistrade med små annonser om träffar och matcher. I dag är många sidor i dagboken helt tomma?

Varför kan man undra, och svaret är enkelt. Internet! Hemsidor!

Numera informerar föreningar inte via pressen utan via sin hemsida. När de sedan ringer till oss och undrar varför det inte kom någon reporter och vi svarar att vi inget visste så säger de förvånat: Det står ju på hemsidan. Har ni inte läst där?

Betänk då detta: Eftersom vi inte vet vem som arrangerar något måste vi ju titta på alla hemsidor. Och eftersom det hela tiden kommer nya sidor, så måste vi, för att inte missa någon, via en sökmotor, i vårt fall Google, söka på Avesta och sedan öppna sida efter sida för att se om vi hittar något matnyttigt.

På Google finns 9 660 000 sidor som nämner Avesta. Att öppna och stänga en sida tar på våra datorer sju sekunder. Det betyder att det tar 67 620 000 sekunder att öppna och stänga alla sidor. Det är 187 833,33 timmar vilket motsvarar 23 479,166 arbetsdagar för en journalist. Och lägg märke till att den tiden bara omfattar att öppna och stänga sidan. Ska man sedan läsa sidan blir nollorna efter antalet en betydande lång rad.

Med detta vill jag ha sagt, att ni som gärna vill att er verksamhet ska skildras i lokaltidningen, bör skicka oss ett mejl eller ringa upp oss eller varför inte sätta in en liten annons, för då får ju även allmänheten reda på vad som händer. För det tar ju precis lika lång tid för gemene man att öppna alla hemsidor som det gör för oss på tidningen.

Att många hemsidor sedan är så röriga och svåra att hitta på att man ändå missar informationen är ju en helt annan historia.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel
Annons