Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt svenskt vindrekord uppmätt i Stekenjokk: "Man kan skadas"

Vindar på 47,8 meter per sekund uppmättes vid väderstationen i Stekenjokk i södra Lapplandsfjällen under den stormiga onsdagskvällen.

På onsdagskvällen blåste det kraftigt i stora delar av Lappland och det uppmättes stormvindar på flera håll. Starkast vind var det dock i Stekenjokk där medelvinden uppmättes till 47,8 meter per sekund – vilket är nytt svenskt vindrekord, uppger SVT Nyheter.

Det tidigare rekordet på 47 meter per sekund var även det uppmätt i Stekenjokk, i samband med stormen Hilde den 16 november 2013.

– När det blåser så här mycket är det bäst att stanna inne, träd och takpannor kan blåsa ned och man kan skadas. Det är faktiskt inte ovanligt att folk omkommer i stormar, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist till SVT Nyheter.

Stormvindarna ställde till det en del i trafiken på sina håll. På E45 mellan Jokkmokk och Arvidsjaur blåste två lastbilar omkull under onsdagseftermiddagen och blockerade vägen, skriver Sveriges Radio P4 Norrbotten. Trafiken fick dirigeras om tills dess att lastbilarna hade bärgats. Inga personer uppges dock ha skadats.

Karta: SMHI:s vädervarningar just nu