Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt möte mot extremism, sörjer Ludvikas rykte som nazisthåla:”Det finns något vackert i envisheten”

Artikel 1 av 4
Antisemitism och nazism (2018)
Visa alla artiklar

Som ung kvinna överlevde hon förintelsen, och på första maj kom Hédi Fried till Ludvika för att se nazisterna marschera, igen.
Nu kommer hon tillbaka. På fredagen samlas över hundra engagerade människor – för tolerans, mot extremism.

Den här gången deltar även många lärare och ledare från olika föreningar.

– Gensvaret var starkt, vi hade kunnat vara dubbelt så många. Det förebyggande arbetet är viktigt och måste ske i skolan och i övriga samhället. Vi vill få till ännu fler samarbeten och goda exempel, och visa att det finns stöd och uppbackning, säger Gabriel Ehrling Perers, ledarskribent på DT.

Han arrangerade mötet på första maj efter att ha intervjuat Hédi Fried inför nazistiska Nordiska motståndsrörelsens marsch i Ludvika.

– Vi ska aldrig vänja oss. Det börjar med att de marscherar, sa 93-åringen som överlevde nazisternas utrotningsläger.

Det första mötet var fullt av starka känslor och engagemang. Då kom 25-30 personer – politiker, företrädare för föreningsliv och stora företag i Ludvika. De är bjudna igen, men den här gången samlas 100-110 människor.

– Att ordna sådana här möten är inte en del av DT:s vanliga uppdrag, men det är en sådan viktig sak, en framtidsfråga där det känns meningsfullt att vara en samlande kraft och en del av lösningen, säger Gabriel Ehrling Perers.

Medarrangörer är Svenska kyrkan, Ludvika kommun och Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet. Därifrån kommer huvudtalaren Christer Mattsson som ska prata om långsiktigt och förebyggande arbete, för tolerans, mot extremism.

Det blir även en debatt om vilket ansvar medierna har.

Och sedan blir det troligen fler möten.

– Det finns något vackert i envisheten, säger kyrkoherden Gunnar Persson som anser att kyrkan måste stå upp för grundläggande värden, som medmänsklighet och barmhärtighet. Det går inte att vara neutral. Den som inte griper in när någon mobbas tar översittarens parti.

Gunnar Persson anar att NMR:s närvaro sprider oro bland folk i Ludvika, både på gågatan och bland dem som har utländsk bakgrund eller judiskt påbrå. Det kan också vara tufft för lokalpolitiker.

Att Ludvika fått rykte som nazifäste smärtar kyrkoherden

– Det är en stor sorg, jag älskar det här stället, det är det finaste i hela världen – människor, naturen... Och så blir det betraktat som en nazisthåla. Det är som att vara under ockupation.

Gunnar Persson konstaterar att arbetet mot extremistiska rörelser är en balansgång.

– Frågan är hur får vi ett mjukare samhälle där den som är svag får finnas, och den som inte passar in. Tolerans är viktigt, men vissa saker kan man inte tolerera. Alla måste få säga vad de tycker och tänker, men inte hetsa mot andra.

Han talar om hur det är vanliga människor som av olika anledningar lockas till extrema rörelser, som NMR och terrormilisen IS. Persson tror på det goda i människan, men det finns också synd, en skuggsida.

– Nazismen är en ondskefull ideologi, med djävulusiska idéer om att utplåna andra människor. Det här är problem som inte kan lösas genom att trycka på en knapp, säger kyrkoherde Gunnar Persson. Mötet är endast för särskilt inbjudna.

FAKTA Om NMR - vill störta demokratin

Nazistiska nordiska motståndsrörelsen är, enligt Säpo, det största hotet, inom vit makt-miljön, mot Sveriges inre säkerhet.

Militanta NMR vill störta det demokratiska statsskicket genom revolution och förespråkar våld för att nå målet, enligt Säpo.

NMR anses av Säpo inte vara ett direkt hot mot statsskicket men kan utgöra ett konkret hot mot enskilda meningsmotståndare.

Enligt stiftelsen Expo står NMR för merparten av aktiviteterna inom vit makt-miljön i Sverige. Starkaste fästet finns i Ludvika, där flera högt uppsatta nazister är bosatta. Nazistiska aktiviteter förekommer i flera kommuner i Dalarna."