Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt hot mot VBU-skolor – elever och personal utrymda

Alla VBU:s skolor i Ludvika, Smedjebacken och Grängesberg har utrymts efter ett hot har riktats mot Högbergsskolan.

Annons

Elever och personal ska ha lämnat VBU:s lokaler i Smedjebacken, Grängesberg och Ludvika. Skolorna utrymdes efter ett samtal till SOS Alarm strax innan klockan tio på tisdagsförmiddagen.

– Elever har sett på någon sajt att det fanns ett hot mot skolan och pratat med lärare, säger Stefan Dangardt, polisens presstalesman.

– Hotet skulle sättas i verket klockan 10, och skolan beslutade då själva om att utrymma skolan.

Två polispatruller finns på platsen, som jobbar med att söka igenom skolan innan man kan släppa in eleverna igen. Polisen ska ha gjort bedömningen att det inte handlar om ett seriöst hot.

– Det är lugn stämning på platsen och ingen dramatik, säger Harri Sternljung, vår reporter på plats vid Högbergsskolan.

Så fort man får klartecken från polisen att gå in i skolan igen ska ledningsgruppen på VBU samlas för att prata om den senaste tidens hot mot skolorna.

– Det är ju otroligt tråkigt, det drabbar eleverna varje gång. Det är deras undervisning som påverkas, säger Torbjörn Gustavsson, rektor för Högbergsskolan.

Smedenskolan i Smedjebacken hotades också på tisdagsförmiddagen och utrymdes.

– Nu har vi fått order av rektorn att vi får åka hem. Man börjar tröttna ur på det här, det är ju vansinne. Nu måste man se till att få tag på de ansvariga som gjort sig skyldiga till bombhoten, säger vid 10.30-tiden vårdläraren Kerstin Löfgren.

Hon höll en föreläsning när hotet kom.

– Liksom en del kolleger kommer jag nu att fortsätta föreläsningen hemifrån via webben.

I fredags utrymdes VBU:s skollokaler i Ludvika, Smedjebacken och Grängesberg efter ett hot på Flashback om att skolan skulle sprängas.

■■ TIPSA! Vet du mer? Har du film/bild? kontakta oss här

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android