Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyanlända ska få samma krav på sig som övriga arbetssökande

Nu vill regeringen att nyanlända som kommer till Sverige ska få samma krav och villkor som övriga arbetssökande.
– Jag vill att flera ska komma in i arbete eller studier fortare, säger Ylva Johansson (S), arbetsmarknads- och etableringsminister, under en presskonferens.

Rätten till en etableringsplan ska tas bort av regeringen. Nyanlända ska i stället anvisas av Arbetsförmedlingen till arbetsmarknadspolitiska program.

Nyanlända som inte deltar i de obligatoriska insatserna ska kunna hindras från att få ut sina pengar.

– Om man inte gör det man är tillsagd att göra kan man bli av med sin ersättning. Den som inte deltar ska kunna förlora hela eller delar av sin etableringsersättning, säger Ylva Johansson (S),

De nyanlända kommer att få en individuell handlingsplan och anvisas till den insats som bedöms leda till arbete eller studier, precis som andra arbetssökande.

Under måndagen kom även fackförbundet LO med ett förslag – om utbildningsjobb med lägre löner – för att bland annat hjälpa nyanlända till jobb.

– Alla arbetsgivare skriker efter att hitta kompetent personal, främst inom traditionella LO-yrken. Det är bråttom att ändra politiken för att underlätta för de nyanlända att hitta arbete, men även för långtidsarbetslösa svenskar, säger Karl Petter Thorwaldsson, LO-ordförande, på en presskonferens.

Förslaget välkomnas av arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

– Jag är framför allt positiv till att LO ser att det här är en exceptionell situation och att man är beredd att göra avsteg från sina normala kollektivavtal, säger hon.

Regeringen vill även att försäkringskassan tar över handläggningen av etableringsersättningen från Arbetsförmedlingen för att få en mer lämplig ansvarsfördelning.

Syftet med det nya regelverket ska vara att bland annat minska onödigt pappersarbete för arbetsförmedlingen och för att göra etableringen effektivare.

Det nya regelverket förslås av regeringen att träda i kraft i januari 2018.