Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya vädervarningar över Sverige: ”Fluffig snö och mycket slask”

Regn, snöfall, kulingvindar och blixthalka. Nu haglar det in nya vädervarningar över Sverige.
– Det blir inte kul väder närmsta dygnet. Det har utfärdats en och annan klass 1-varning, säger Nitzan Cohen, meteorolog på Foreca.

– Det kommer in ett omfattande lågtryck som befinner sig på nordatlanten. Det kommer att bli mycket regn och mycket slask.

Ett stort nederbördsområde kommer in västerifrån. Det kan ge större mängder snö och blötsnö i främst nordvästra Götaland och Svealand.

– Om det faller blötsnö eller regn över det här området finns det risk för ishalka. Det kommer mild luft bakom som trycker igenom och då kommer också risken för plötslig halka att öka.

Varnar för snöfall

SMHI varnar för snöfall från Dalarna och hela vägen ner över de södra delarna av Sverige. I natt och under onsdag förmiddag väntas ett snöfall som kan ge mellan 5 till 15 cm.

Men en klass 1-varning har även gått ut över Västernorrland och Västerbotten.

– Det är framför allt över kusten som det kommer ett snöfall, Det blåser mycket vilket förstärker snöfallet som även kan orsaka ett snödrev. Ett nederbördsområde dessutom snurrar över norra Finland och kommer senare in över Norrland.

Fluffig snö

Snön som faller över de södra delarna av landet kommer att vara blöt på grund av det lite mildare vädret.

– Det finns risk för fluffig snö i norr och slaskig snö i söder. Den fluffiga snön gör att det mycket väl kan bli ett par decimeter över norrland.