Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya regler hjälper inte mot Nixbluffare

Föreningen Nix-telefon skärper reglerna för telefonsäljare nu på måndag

Men skärpningen hjälper inte mot Maltaföretaget Stoppa telefonförsäljning Ltd som säljer den tjänst som Nix-telefon ger gratis (AT 9/2 ).

”Det enda som hjälper är att bestrida fakturan direkt och polisanmäla”, uppger Jonas Edström, styrelseordförande i föreningen Nix-telefon i ett mejl till AT.

”Vi har försökt att agera mot Stoppa Telefonförsäljning Ltd. De har hävdat att de får sina ”kunder” nixade och därför tar betalt för det. Detta är inte sant. De har skickat in listor till föreningen Nix-telefon, men de har inte haft fullmakt från abonnenten så har vi nekat att införa dessa nummer.”

Konsumentverket har genomfört flera åtgärder, bland annat varnat för Stoppa telefonförsäljning Ltd.

– Vi har kontaktat våra kollegor på Malta för att få stopp på det här, säger Henrik Öhrnstedt, juridisk handläggare, Konsumentverket.

Han ger samma information som Avestas konsumentvägledare Elisabeth Falk: försäljning av en gratistjänst är lagbrott. Försäljning av tjänst som inte kan göras är bedrägeri.

Henrik Öhrnstedt uppger att Stoppa telefonförsäljning Ltd riktar in sig mycket på äldre personer i hela landet.

– Många är över 90 år. Det gör försäljningen extra allvarlig. Det är skamligt.

330 anmälningar mot företaget har hittills kommit in till Konsumentverket.