Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya direktiv för domarna – så förändras handsregeln: "En ändring som kommer att synas"

Fotbollssäsongen är snart här på allvar.
Och nu har domarna fått nya direktiv om hur de ska döma i flera omdiskuterade frågor – däribland handsregeln.
– Tidigare var det nästan obligatorisk varning för hands, säger Bosse Karlsson, ordförande i domarkommittén, till Svensk Elitfotboll.

I det stora hela är det 95 förändringar som genomförs när nya regler och direktiv nått ut till domarna i Sverige.

Alla 95 förändringar och direktiv får däremot inte lika stort fokus, utan istället har domarkommittén tagit fram fem förändringar som de kommer att vara extra noga och tydliga med.

Dessa delar berör bland annat de tidigare omdiskuterade situationerna som leder till målchansutvisningar samt bestraffningen för hands.

– Vi har tagit fram fem delar, och den viktigaste som jag känner är en ändring vad gäller målchansutvisning. Jag tror inte många uppfattade det i höstas, det händer inte så ofta, säger Bosse Karlsson till Svensk Elitfotboll.

En spelare som förhindrar en motståndare som är fri kan nu klara sig undan med endast gult kort om tacklingen sker i straffområdet.

För att det ska delas ut ett gult kort istället för ett rött krävs det däremot att spelaren försöker och har chans att spela på bollen och det är tydligt att denne spelar på bollen.

– Det är en ändring som kommer att synas, säger Bosse Karlsson.

Även bestraffningen för att ta bollen med handen kommer att förändras.

Det krävs numer att en spelare på ett uppenbart sätt skaffar sig fördel i spelet genom att ta bollen med handen för att denne ska få ett gult kort.

– Tidigare var det nästan obligatorisk varning för hands. Nu blir det inte det mer än när man hindrar ett lovande anfall, om du slår med dig bollen för att lura domaren för att få bra målchans eller slår in bollen med handen i mål, säger Karlsson.

Här är de fem största förändringarna:

Målchansutvisning: Gult kort i stället för rött om försvarsspelaren/målvakten försöker spela på bollen och dessutom har möjlighet att spela på bollen. Ändringarna gäller endast inne i straffområdet.

Offsideregeln: Offsidefrisparken ska läggas där offsiden inträffar.

Hands: Hands ger gult kort endast vid hindrande av ett lovande anfall, om du slår med dig bollen för att lura domaren för att få bra målchans eller slår in bollen med handen i mål.

Straffspark: Straffsparken slås inte om, den förloras, om spelaren fintar när stödfoten är i marken, om straffen slås bakåt eller om någon annan än identifierad straffskytt tar straffen.