Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny utredning ska se över situationen för deltidsbrandmän: "Det är allvarligt"

 
Avtalskrisen deltidsbrandmän 2017
Visa alla artiklar

Nu ska regeringen tillsätta en utredning för att se över deltidsbrandmännens situation.
– Kommunerna har stora svårigheter att anställa deltidsanställda brandmän, säger inrikesminister Anders Ygeman (S).

– Det är allvarligt att kommunerna inte kan upprätthålla sin beslutade beredskap för räddningstjänst, säger Anders Ygeman, i en interpellationsdebatt i riksdagen på fredagen.

Under 2015 genomförde den kommunala räddningstjänsten närmare 123 400 insatser. En stor utmaning för kommunerna har varit att rekrytera deltidsbrandmän.

– Vi ska utse en särskild utredare för att analysera och föreslå åtgärder för att förbättra för kommunerna så att de kan bedriva en så effektiv räddningstjänst som möjligt.

Under gårdagen rapporterade Sveriges Radio att 90 procent av alla deltidsbrandmän i Knivsta, Sigtuna och Upplands-Bro har sagt upp sig, på grund av missnöje med det nya kollektivavtalet.

– Det är inte så att behovet av räddningstjänst och brandmän blir mindre i framtiden. Tvärtom så kommer det krävas väldigt mycket, säger Lotta Olsson (M), som under debatten invände sig mot att utredningen kan komma att ta tid.

Deltidsanställd brandman

► En deltidsanställd brandman har ofta ett annat yrke som huvudsaklig sysselsättning

► Utbildningen motsvarar nio veckors studier

► Brandmannen rycker ut vid bränder, trafikolyckor och andra olyckor

► Kommunerna har ansvaret för att anställa deltidsbrandmän

Källa: Nationalencyklopedin