Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny teknik ska stoppa dopning – åkarna tvingas bära GPS dygnet runt: "Gör vad som krävs"

Nu kan dopningskontrollanterna få ny hjälp för att lättare kunna avslöja dopning
Det genom en GPS-sändare som idrottaren måste ha på sig under dygnets alla timmar.
– Om de har gjort bedömningen att det här är någonting som skulle kunna förebygga doping, då har jag absolut inga problem med att använda det, säger Stina Nilsson till Expressen.

För att dopningskontrollanterna ska veta var skidåkarna i världseliten befinner sig, måste idrottarna nu lämna en vistelserapportering. Det innebär att de måste skriva upp var de kommer befinna sig under en timme varje dag, tre månader framöver.

Utöver det testas även åkarna på tävling, men de viktigaste kontrollerna sker när åkarna är oförberedda. Därav förslaget på en GPS-sändare som tillåter dopingkontrollanterna att ha full koll på var idrottarna befinner sig, hela tiden.

Enligt Expressen har Tysklands antidopingkommitté redan bestämt sig för att stötta förslaget, men Sveriges Matt Richardson, chef på Riksidrottsförbundet antidopingavdelning, ser vissa problem med den nya tekniken.

– Det kan underlätta med en GPS-sändare, men vi skulle ändå behöva en vistelserapportering. Vi behöver nämligen veta var de befinner sig i förväg, för att kunna planera testerna. Det här med spårning är svårt. Om vi skulle ha en någon extern part som är illvillig, till exempel… Vi vill inte att de ska kunna spåra någon, säger Richardsson till Expressen.

Det nya GPS-systemet kallas för "Paradise". När dopingkontrollanterna bestämmer sig för att testa en viss åkare, ges en ungefärlig position av idrottaren. När kontrollanten sedan befinner sig inom en fyra kilometersradie ifrån idrottaren, får kontrollanten den exakta positionen.

Anna Haag berättar att hon är positiv till förslaget, om det skulle gå att kombinera med vistelserapporterna, för att slippa den onödiga "jakten". Hon ser heller ingenting obehagligt med att ha en GPS-sändare på sig.

– Jag vill att sporten ska vara ren, så jag gör vad som krävs, säger hon till Expressen.