Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny klimatlag ska kraftigt minska utsläppen – Stefan Löfven (S): "Vi skapar ordning och reda i klimatpolitiken"

Under torsdagen presenterade statsminister Stefan Löfven ett förslag på en ny klimatlag.
– Jordklotet blir varmare och varmare. Vi måste tänka på våra barn och barnbarn, säger Stefan Löfven (S), statminister, under en pressträff.

– Sverige tar nu ett mycket stort steg för att stärka vår roll inom klimatpolitiken. Det innebär att Sverige 2045 inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser, säger Stefan Löfven.

Den nya klimatlagen som presenterades under torsdagen ska medföra att regeringen måste lämna en klimatredovisning till riksdagen och även ta fram en handlingsplan varje mandatperiod.

– Nya klimatmålen ska ge Sverige en ambitiösare och mer stabil klimatpolitik, säger Stefan Löven (S).

Utsläpp från inrikes transporter ska minska med minst 70 procent senast år 2030.

– Vi får se om vi kan komma snabbare fram en så nu när vi satt upp målen. Det kan mycket väl bli så att det går fortare, säger Isabella Lövin, vice statsminister.

Klimatlagen ska träda i kraft i januari 2018. Regeringen kommer att sätta upp ett klimatmål och ett klimatpolitiskt råd ska inrättas.

– Omställningen innebär nya jobb och ökad trygghet. Den kommer innebära bättre hälsa och välfärd för alla, säger Stefan Löfven.

Förslaget till den nya lagen grundar sig på förra årets överenskommelse inom Miljömålsberedningen.