Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny bok: Svenskarna ett låneindränkt folk -

Ekonomijournalisten Andreas Cervenka är i "Vad gör en bank" tvärsäker:
fastighetsbubblan kommer att spricka och det låneindränkta svenska folket skakas om.

Mitt under 90-talskrisen, då nästan alla banker fick tas om hand av statens bankakut, fick jag, av chefen för en bankfilial i en av Sydsveriges småstäder, höra en liten anekdot. Han hade frågat sin 7-årige son hur det hade varit i skolan i dag.

– Vi skulle berätta vad våra pappor jobbar med.

– Jaha, vad sade du då?

– Sotare.

– Va!! Varför sa du så?

– Jag kunde ju inte säga "bankdirektör" heller!

Andreas Cervenka, en av Sverige främsta, och framförallt mest lättbegripliga, ekonomijournalister är i "Vad gör en bank" i det närmaste tvärsäker: fastighetsbubblan kommer att spricka, det blir nya bankkrascher, då blir "bankdirektören" var mans niding igen.

Sverige är rejält skuldtyngt, visar Cervenka. Och det beror främst på utlåningen till hushållen, som stigit så snabbt att Sverige nu ligger tvåa på listan över världens mest belånade ekonomier, bara Japan ligger före. Vi är "låneindränkta" i Cervenkas målande språkbruk, med minusräntor och förlamad bostadspolitik som lånevätskans sprutflaskor.I längden kan inte hushållskrediterna växa mycket snabbare än ekonomin och lönerna. Det behöver nog ingen Cervenkas hjälp för att förstå.

Men det han förtjänstfullt hjälper läsaren att fatta är den rad av mekanismer som byggt och fortsatt bygger upp till ett ohållbar läge. Och han ger en insikt i hur det kan bli när den ofrånkomliga korrigeringen - eller kraschen, eller skakningen på nedre däck som det hette om Titanic - väl inträffar.

Den svenska 90-talskrisen ledde till att realinkomsterna på tre år sjönk med 13 procent och arbetslösheten steg med 17 procent. På Island ledde bankkrascherna 2008 till sådan stress i befolkningen att födelsevikten sjönk för nyfödda barn. "Till redan kända risker för ofödda foster, som rökning och alkohol, kan alltså läggas fartblinda bankdirektörer", konstaterar Cervenka.

Och ändå finns det föräldrar som fortfarande skrämmer barnen med sotaren!