Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny bok: Jane Austen i cross fit-förpackning

BOK: Curtis Sittenfeld planterar om Jane Austens "Stolthet och fördom" i samtidsjord i sin nya roman.

Resultatet är en underhållande stilövning, som inte lämnar några djupare spår.

Den amerikanska författaren Curtis Sittenfeld fick sitt genombrott med romanen "I en klass för sig". En skarp och smart berättelse om outsidern och underdogen Lee Fioras tid på en prestigefylld internatskola utanför Boston.

Nu är hon en av sex författare som har tagit sig an utmaningen att göra moderna tolkningar av Jane Austen-romaner. I "Sanning och skvaller" flyttar Curtis Sittenfeld "Stolhet och fördom" till den amerikanska mellanvästern, med Cincinnatti som huvudsaklig spelplats.

Där har de fem systrarna Bennet vuxit upp. Två av dem, Liz och Jane, har flyttat till New York, där Liz arbetar på ett glassigt magasin och har ett förhållande med en gift man, medan Jane försörjer sig som yogainstruktör och försöker bli gravid med hjälp av inseminationer.

När deras far blir svårt sjuk åker de hem för att hjälpa till och upptäcker att saker och ting inte är i så god ordning. Deras tre yngre – och bortskämda – systrar bor fortfarande hemma. Mary är ständigt sur och de båda yngsta, Kitty och Lydia, ägnar sig åt intensiv cross fit på gymmet, när de inte är böjda över sina mobiler eller kastar ur sig elakheter.

När den stilige ungkarlen, tillika läkaren Chip Bingley dyker upp i Cincinnatti, blir mamma Bennet eld och lågor. Här finns ett lämpligt parti för någon av döttrarna. Inte blir det sämre av att han är god vän med den välbärgade Darcy.

Så går det som det går, med förvecklingar som känns väl igen från Jane Austens orginal. Curtis Sittenfeld har förflyttat berättelsen till modern miljö och kryddar flitigt med samtidsmarkörer. Det är yoga och cross fit, dukosåpor och trendigt cityliv, medan relationer byggs upp, bryts ner och byggs upp igen.

Curtis Sittenfeld för berättelsen framåt med lätt och säker hand, men det hjälper inte. "Sanning och skvaller" känns mer som en stilövning än som en helgjuten roman. Visst är det underhållande att följa hennes omplacering av Austens romangestalter, men de får aldrig något liv i den här tappningen.

De blir helt enkelt inte intressanta.

LITTERATUR

Curtis Sittenfeld

"Sanning och skvaller"

Övers: Molle Kanmert Sjölander

(Wahlström & Widstrand)