Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu vill regeringen höja flygskatten

Flyget står idag för stora klimatutsläpp och nu vill regeringen höja skatten för flygresorna.
– Vi kommer att få fram med en flygskatt nästa år, säger Per Bolund (MP), biträdande finansminister, under en pressträff på onsdagen.

Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer har regeringen slagit fast. För att minska flygets klimatpåverkan vill regeringen införa en skatt på flygresor.

– Vi kommer att skicka lagrådsremiss innan sommaren. Men vi ska också diskutera detaljerna med Vänsterpartiet och ta hänsyn till remissvaren.

Finansdepartementet vill använda pengarna som kommer in från skatten till att ha en nedsatt arbetsgivaravgift för de företag som anställer sin första medarbetare.

– Det här kommer att ge intäkter som vi kan använda för att kraftigt sänka kostnaderna för den första medarbetare som anställs i småföretag runt om i Sverige.

Regeringen räknad med en nettokostnad för förslaget på 1,80 miljarder kronor 2018 och därefter 1,44 miljarder kronor per år.

– Vi tycker att det här är en väldigt bra kombination av åtgärder där vi tar bort en orimlighet i form av att flyget inte har betalat någon skatt på sin klimatpåverkan från bränslet och samtidigt kan vi skapa bättre förutsättningar för de små växande företagen.

Skatteförslaget bygger på en tidigare utredning där det bland annat föreslås att det ska införas en punktskatt på flygresorpå flygplatser i Sverige. Resor inom Europa kommer att skattas med 80 kronor. Längre resor kommer att få en skatt på 430 kronor.