Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska riksbankens oberoende stärkas: "Vi får en minskad statsskuld"

Nu ska valutareserven sänkas – vilket ska leda till en minskad statsskuld.
Regeringen presenterade under fredagen ett förslag om hur Riksbankens finansiella oberoende ska se ut i framtiden.

I nära två decennier har frågan kring Riksbankens finansiella oberoende stötts och blötts i riksdagen. Under fredagen presenterade regeringen efter år av utredningar ett förslag på hur framtiden för Riksbanken ska se ut.

–Det är glädjande att vi kan vara så överens i riksdagen. Det här är en proces som pågått under lång tid, säger finansminister Magdalena Andersson (S), under en pressträff.

Finansdepartementet vill att Riksbankens finansiella oberoende stärks genom att det fastställs i lag vad den målsatta nivån för det egna kapitalet ska ligga på.

Riksbanken kommer att tvingas betala tillbaka 250 miljarder kronor. Skattebetalarnas kostnad för statsskulden kommer tack vare det att minska med ca en halv miljard kronor årligen enligt regeringen.

Förslaget innebär att Riksbanken bara kan dela ut pengar till staten om det egna kapitalet överstiger 60 miljarder kronor.

För att säkerställa att Riksbanken även i fortsättningen kommer att vara oberoende kommer nivån kommer att räknas upp med inflationen.

Sverige har sedan länge en rörlig växelkurs och det innebär att valutareservens roll över tid har minskat.

– Det finns ingen optimal nivå på hur stor en valutareserv bör vara. En valutareserv varierar över tid. Det finns inget land i EU som Sverige kan jämföras med, säger biträdande finansminister Per Bolund (MP), under pressträffen.

Riksbanken ska ha möjlihet att låna upp utländsk valuta via Riksgäldskontoret i kristider. Men storleken på Sveriges statsskuld ska beslutas av rikdsdagen.

Över tid tror regeringen att förslaget kommer att leda till att den svenska statsskulden minskar med 20 procent.