Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska enskilda avlopp i Mora och Orsa kontrolleras

Nu ska Mora Orsa miljökontor kontrollera 2 000 enskilda avlopp i Mora och Orsa. Om avloppen inte uppfyller dagens krav kommer åtgärder krävas.

Annons

Det är under perioden 2017-2027 som kontrollerna kommer ske. Miljökontoret skriver på sin hemsida att många av de avloppsanläggningar som finns i dag är felplacerade, gamla och saknar rening, vilket gör att de riskerar att förorena dricks- och badvatten.

Enligt EU:s ramdirektiv för vatten så ska målet med en god vattenstatus på alla vattenförekomster vara uppnått senast år 2027. Målet med tillsynsprojektet som nu startar i Mora och Orsa är att alla enskilda avloppsanläggningar i kommunen ska uppfylla kraven.

Läs mer (Plus): Kraven skärps på enskilda avlopp – hårdare regler väntar

Tillsynen kommer ske i de områden där det enligt kommunens VA-plan inte är aktuellt med utbyggnad av kommunalt avlopp inom 20 år. Områden med många permanentboende eller välutnyttjade fritidshus ska prioriteras först.

Enligt kommunen kommer fastighetsägare i området kommer få information skickat till sig och det ska även hållas informationsträffar.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Annons