Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska enskilda avlopp i Mora och Orsa kontrolleras

Nu ska Mora Orsa miljökontor kontrollera 2 000 enskilda avlopp i Mora och Orsa. Om avloppen inte uppfyller dagens krav kommer åtgärder krävas.

Annons

Det är under perioden 2017-2027 som kontrollerna kommer ske. Miljökontoret skriver på sin hemsida att många av de avloppsanläggningar som finns i dag är felplacerade, gamla och saknar rening, vilket gör att de riskerar att förorena dricks- och badvatten.

Enligt EU:s ramdirektiv för vatten så ska målet med en god vattenstatus på alla vattenförekomster vara uppnått senast år 2027. Målet med tillsynsprojektet som nu startar i Mora och Orsa är att alla enskilda avloppsanläggningar i kommunen ska uppfylla kraven.

Läs mer (Plus): Kraven skärps på enskilda avlopp – hårdare regler väntar

Tillsynen kommer ske i de områden där det enligt kommunens VA-plan inte är aktuellt med utbyggnad av kommunalt avlopp inom 20 år. Områden med många permanentboende eller välutnyttjade fritidshus ska prioriteras först.

Enligt kommunen kommer fastighetsägare i området kommer få information skickat till sig och det ska även hållas informationsträffar.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android