Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu inleds förhören med Johaug: "Situationen är en påfrestning"

I dag inleds det två dagar långa förhöret mot Therese Johaug. Domen från Norges Idrottsförbund väntas komma mellan två till fyra veckor efter förhören.
Längre avstängning än 14 månader innebär att hon missar nästa års OS i Sydkorea.

Det förväntas finnas 15 journalister och 12 fotografer på plats i förhörssalen i Oslo under onsdagen och torsdagens förhör. Resterande 15-talet journalister får sitta i en annan lokal och följa föret via livestream.

– Johaug tycker att hela den här situationen är en påfrestning. Hon bävar inför det här och allting annat hade ju varit konstigt, säger hennes advokat Christian B. Hjort till VG, enligt expressen.se.

– Men samtidigt ser hon fram emot att det här får en full genomlysning.

Den fjärde oktober kom beskedet att Therese Johaug hade testat positivt för den anabola steroiden clostebol i efter ett dopingtest den 16 september.

Johaug påstår att den otillåtna substansen har kommit in i hennes kropp efter att hon under ett träningsläger i Italien fått salvan Trofodermin av sin landslagsläkare Fredrik S Bendiksen, för att kunna behandla sina solbrända läppar.

– Det finns inte ord för att beskriva hur djävligt jag har haft det, säger Therese Johaug när hon den 13 september håller presskonferens efter avslöjandet, enligt Radiosporten.

Therese Johaug har sedan hon stängdes av den 19 oktober av Antidoping Norge, varit avstängd under hela utredningen. Hon kommer som minst vara avstängd till och med 19 februari 2017.

Antidoping Norge föreslog i slutet av november att Jouhaug ska stängas av i 14 månader, dock med startdatum den 18 oktober 2016.

Om det blir 14 månaders avstängning innebär det att Therese Johaug har möjlighet att tävla i OS i Sydkorea 2018. Längre avstängning än 14 månader innebär att hon missar OS.

– Det är väldigt viktigt om det blir 14 månader eller 16 månader. För det är för henne helt avgörande, säger SVT:s kommentator Jacob Hård till SVT Sport.

– Jag tror väl att väldigt mycket talar för att straffet kanske kommer bli det som föreslås, 14 månader. Så ska jag gissa någonting är det 14 månader. Men det är en gissning, säger Hård.

Efter domen kan Johaug överklaga till en inhemsk apelldomstol eller till CAS, som är idrottens internationella skiljedomstol.