Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu får även Dalarna sin konsert i det gröna – Dalasinfoniettan uppträder utomhus

En gratis utomhuskonsert i Falun med Dalasinfoniettan ser dagens ljus när länsorkestern startar ett samarbete med Dalarnas Tidningar.

Filharmonikerna i det gröna, eller DN-konserten, heter det uppträdande som Kungliga Filharmonikerna gjort i samarbete med Dagens Nyheter årligen på Gärdet i Stockholm sedan 1975.

Nu ska Dalarna få sin egen motsvarighet av picknickkonsert med klassisk musik då Dalasinfoniettan och Dalarnas Tidningar inleder ett samarbete. Den 26 augusti arrangeras den första konserten i det gröna i Stureparken i Falun.

– Kärnverksamheten för oss är ju den klassiska musiken men vi vill göra den mer lättillgänglig. Vi kopierar konceptet i Stockholm på så sätt att folk ska ta med picknick, det kommer att vara gratis och aktiviteter för hela familjen, säger Eva Erdman, orkesterchef för Dalasinfoniettan.

Intentionen är att det här ska byggas upp till en årlig tradition och folkfest. Publiken ska bli involverade i arrangemanget och de som kanske inte i vanliga fall gått på en klassisk konsert ska bli sugna på att göra det.

– Det härliga är att man sänker tröskeln till den klassiska musiken. Vi vill också involvera läsarna att vara med att nominera sina favoriter till en del av repertoaren, på så vis blir det också en önskekonsert, säger Cecilia Ekebjär, kulturredaktör på DT och kulturchef i Mittmedia.

Förutom Dalasinfoniettan och Dalarnas Tidningar arrangeras konserten i samarbete med Dalasinfoniettans vänner och möjliggörs genom ett evenemangsstöd från Falu kommun.

– Vi tycker att det är fantastiskt att kunna bjuda dalfolket på det här när hösten kickar igång. Det är så klart jätteroligt, säger DT:s chefredaktör Carl-Johan Bergman.

Falusonen Janne Åström kommer att gästa sommarens konsert medan Josef Rhedin står som dirigent. Ytterligare en artist planeras att medverka men det är ännu inte klart vem det blir.