Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nordkoreansk diplomat söks efter lönnmordet på Kim Jong-Nam

Åtta personer tros vara inblandade i lönnmordet på Kim Jong-Nam, halvbrodern till Nordkoreas diktator.
Polisen misstänker att en diplomat från Nordkorea kan vara inblandad – och att han gömmer sig på ambassaden i Malaysia.

– Vi hoppas ambassaden kommer att samarbeta med oss och ger oss möjlighet att intervjua dem snabbt annars kommer vi att tvinga dem att komma till oss, sade Khalid Abu Bakar, polischef i Malaysia, under en pressträff enligt USA Today.

Spionorganisationer i Sydkorea och USA är övertygade om att lönnmordet på Kim Jong-Nam utförts av Nordkoreanska agenter.

Här nedanför är ett klipp från övervakningskameror som Star TV publicerat. Klippet påstås visa attacken på Kim Jong-Nam.

Hittills har polisen i Malaysia identifierat åtta personer som misstänks vara kopplade till lönnmordet. Fyra personer tros ha flytt landet och ska nu befinna sig i Nordkoreas huvudstad Pyongyang, uppger Reuters.

Två kvinnor sitter häktade misstänkta för att utfört själva dådet. Tidigare har det spekulerats i om de utpekade kvinnorna lurats i att tro att de var med i ett spratt, och inte visste att dådet skulle få en dödlig utgång. Det tillbakavisas nu av polisen.

– De två kvinnliga misstänkta visste att ämnet de hade var giftigt. Vi vet inte vilken typ av kemisk substans som användes, säger Khalid, till Reuters.

Kvinnorna ska ha tränat på attacken vid två köpcentrum i centrala Kuala Lumpur innan attacken på Kim-Jong Nam. De ska ha fått instruktioner om att tvätta sina händer efter dådet.

En av kvinnorna ska ha haft vietnamesiska resehandlingar på sig, den andra kvinnan ska vara från Indonesien.

– Det faktum att utredarna har begärt en förlängning av häktestiden visar att bevisen hittills inte är tillräckligt för att väcka åtal, säger Lalu Muhammad Iqbale, på utrikesdepartementet i Indonesien.

En annan person som misstänks för inblandning s är från Nordkorea och är sedan en vecka tillbaks gripen av polisen.

Kräver att de släpps

Nordkorea har krävt att myndigheterna i Malaysia genast ska släppa de två misstänkta kvinnorna och den gripne nordkoreanen.

I ett uttalande från myndigheterna i Nordkorea påstår landet att kvinnorna inte kan ha använt sig av gift.

– Malaysia har bedrivit utredningen som grundas på filmmaterial från CCTV som släpptes till allmänheten. De framför villfarelsen att de kvinnliga misstänkta strök gift på offrets ansikte med sina egna händer. Hur är det möjligt att dessa kvinnliga misstänkta kan vara vid liv efter händelsen? skriver myndigheterna, enligt US Today.

Mer läsning:

Ännu en kvinna gripen efter lönnmordet på Kim Jong-Nam – Nordkorea ville stoppa obduktion: "Har länge velat mörda sin bror"

Kvinna gripen efter lönnmordet på Kim Jong Uns halvbror

Sydkoreanska medier: "Kvinnliga agenter lönnmördade Kim Jong-Uns halvbror"