Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nordea och Danske bank misstänks inblandad i stor internationell penningtvättshärva

Nordea och Danske Bank misstänks vara inblandade i en penningtvättshärva som omfattar flera miljarder kronor. Det uppger danska Berlingske och den journalistiska organisationen OCCRP.

Larmet om att bankerna kan ha använts för att tvätta pengar kommer från myndigheter i bland annat Moldavien och Lettland, skriver Berlingske.

Misstankarna handlar om att pengar från kriminell verksamhet i Ryssland ska ha förts över till brittiska så kallade skalbolag, det vill säga bolag som inte existerar annat än på papper, via Nordea Danmarks och Danske banks filial i Estland. Pengarna ska sedan ha tagits ut från de brittiska skalbolagen. Utredningen gäller åren 2011 och 2014.

– Vi har inte haft tillräcklig kontroll på den här typen av kunder, och det har inte varit tillräckligt bra övervakning av de här transaktionerna på vår Estlandsavdelning. Vi har nu åtgärdat det men det har tagit för lång tid, säger Flemming Pristed, chefsjurist på Danska Bank till tidningen e24.no.