Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nilsson vann i dramatisk spurtstrid – skrev historia på Lugnet

Två svenskor i final efter minst sagt dramatiska semifinaler.
Och väl där vann Stina Nilsson, men om semifinalerna var dramatiska, då var det inget mot finalen.
Stina vann på målfoto mot norskan Maiken Caspersen Falla – och blev med det historisk.

Både Stina Nilsson och Hanna Falk visade storform i kvalet, där de kom sexa och tvåa. Kvartsfinalen tog de sig igenom utan problem, sedan ställdes de mot varandra i semifinalen.

Och där tog det stopp för Hanna Falk – medan Stina Nilsson klarade sig vidare med minsta möjliga marginal och gick vidare som lucky loser.

Trots att de inledde starkt och skaffade sig fina positioner i det konkurrenskraftiga fältet med bland annat Jessica Diggins och Maiken Caspersen Falla så tappade de platser i sista stigningen innan stadion.

Sen var olyckan framme. Diggins föll oförklarligt, och då hann inte Falk veja undan, utan ramlade hon också.

– Otur för Hanna Falk, hon var i ett bra läge där, säger SVT:s expert Anders Blomquist i kanalens direktsändning.

Nilsson tappade fart men var med in på upploppet, bakom Falla och amerikanskan Kikkan Randall. Gick upp i slagläge bredvid Randall, men orkade inte ta sig förbi, och slutade trea i semifinalen.

– Men det var inte alls samma Stina Nilsson som vi såg i kvarten, konstaterade Blomquist.

I den andra semifinalen gick Jonna Sundling till final, då hon efter spurtstrid och målfoto tog sig i mål som tvåa efter Heidi Weng. För Ida Ingemarsdotter tog det stopp i semifinalen, då hon slutade femma.

I finalen tog Nilsson och Sundling kommandot från start, närmast följa av norskorna Weng och Falla. Men snabbt var fältet omkastat, och norskorna hade tätpositionerna.

Sundling föll i fältet, men Nilsson var med i täten, passerade Weng och låg precis bakom Falla in på stadion. I sista stigningen gick Nilsson om, och de två var ensamma in på upploppet.

Där var det hårt in i det sista, och det krävdes målfoto för att skilja de två åt.

– Efter målgång visste jag inte hur nöjd jag skulle vara, för jag visste inte om jag var etta eller tvåa, säger Stina Nilsson.

Till publikens stora jubel var det Stina Nilsson som förärades med segern, och med det blev hon första svenska att vinna en världscuptävling i Falun.

– Det gick väldigt bra. Jag hade ett långt ben. I dag hade jag längre ben än Maiken i alla fall, säger Stina Nilsson efter målgång.

Hon var för övrigt inte alls nöjd med semifinalen.

– Jag gjorde ett riktigt dåligt taktiskt lopp i semifinalen. Då tog jag lärdom av det och ville absolut inte ge något gratis i finalen. Jag accelerade fart utför och la grund för upploppet, säger hon.

Upploppet ja, där Stina inte alls fick till tekniken trots att hon var först in på upploppet och hade mycket plats.

– Det var ett utmanade upplopp, det var vingligt.

Och efter att ha undvikit tävlande sedan Tour de ski är kroppen inte på topp riktigt än. Vilket gör det än mer imponerande med segern.

– Lite ringrostigt är det ändå, men jag är väldigt glad att jag fick mina fyra heat i dag.