Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nazisttant höjdpunkt i ny novellsamling

BOK: Oline Stig är skicklig i det korta formatet, konstaterar Kristian Ekenberg efter att ha läst "Hägring".

Efter Donald Trumps valvinst rapporterades det om hur politisk splittring förstörde Thanksgiving- och julhelgerna för många amerikaner. Trump la sig som en fet kalkon på festbordet och spred dålig stämning.

Läs mer: Fler bokrecensioner finns att läsa här

En liknande situation, om än dragen ännu längre, finns i Oline Stigs novell ”Familjefesten”, den som lyser starkast i nya samlingen ”Hägring”. Faktiskt är den en av de bättre noveller som jag har läst på åratal.

En 90-årig dam med rötter i Tyskland fyller år och kalaset störs av att hennes latenta nazism med åldern har börjat sippra ut. I byrålådan har hon ett porträtt av Hitler.

Hennes prosa underordnar sig berättelsen, vilket bidrar till det bleka intrycket när idén är för vag.

Hennes 90-årskalas blir ett slagfält för fascister och vänsteraktivister. Men mer intressant är hur familjen hanterar henne. Kan nazismen avfärdas som demens, eller det hennes sanna jag som till slut får blomma ut?

Det är en mångfacetterad berättelse utan givna svar som får en extra aktuell udd av samtidens politiska klimat. Fungerar det att tysta ner obehagliga åsikter, som damens socialdemokratiska man har gjort med våld under deras äktenskap, eller är det bättre att låta allt lyftas fram i ljuset?

Oline Stig har rykte om sig som en av Sveriges främsta novellister och visar återigen i ”Hägring” att hon behärskar formen. Hon vet att en novellförfattare, till skillnad från en romanförfattare, måste fånga läsarens intresse ett dussin gånger och inte bara en.

Oftast lyckas hon, men när berättelsen är svagare, och inte hakar tag omedelbart, blir novellerna konturlösa. Hennes prosa underordnar sig berättelsen, vilket bidrar till det bleka intrycket när idén är för vag.

En invändning också mot hur många av gestalterna i hennes noveller som är kulturmänniskor, med yrken som författare och litteraturkritiker. Persongalleriet är väl snävt.

Oline Stig visar dock trots dessa anmärkningar att hon är en utmärkt författare i det korta formatet.

LITTERATUR

Oline Stig

”Hägring”

(Albert Bonniers förlag)