Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Naturvårdsverket vill se mindre utsläpp från järnverket

Naturvårdsverket har i ett yttrande begärt att Outokumpu i sin ansökan till Mark- och miljödomstolen ska sänka mängden utsläpp av nitratkväve.

Outokumpu i Avesta har hos domstolen begärt tillstånd till att släppa ut 185 ton nitratkväve per år till Dalälven, från anläggningen för syraåtervinning.

Företaget bedömer att kväveutsläppet är 165 ton per år vid den produktion företaget har. Men att begränsningsvärdet ska vara 185 ton per år.

Naturvårdsverket yttrade sig redan i höstas om utsläppet, och nu återkommer verket med ett nytt yttrande till domstolen i samma ärende.

Verket vill att Outokumpu ska vidta åtgärder för att minska utsläppet av nitratkväve till 115 ton per år. Detta för att minska miljöpåverkan i Dalälven.

Verket vill se en utförligare redogörelse för att minska utsläppet av nitratkväve för att nå ner till 115 ton per år. Och kostnaden för åtgärderna.

Från Outokumpus sida anser man att det förslag till utsläpp som yrkas är rimligt.

– Med tanke på produktvolymerna är det den nivå vi klarar. Vi ser det som realistiskt, säger Pål Åström, platschef i Avesta.

Outokumpu investerar i år i en ny syratank, men det kommer inte att påverka utsläppet av nitratkväve, menar Åström.

– Det är till slut Miljödomstolen som avgör vilka nivåer som kommer att gälla. Vi får se vad beslutet blir, säger han.