Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Naturreservatet i Svartån på väg att växa

Avesta är på väg att få ett till naturreservat, eller rättare sagt kommer det befintliga naturreservatet i Svartån att bli mer än dubbelt så stort.

Än är det inte helt klart att det blir reservat, länsstyrelsen har sagt ja till naturreservatet, men fortfarande finns det tid att överklaga beslutet.

Det finns nio statliga naturreservat och två kommunala i Avesta kommun. Längs Svartån finns sedan tidigare ett naturreservat. Reservatet har skyddat ett område av Svartån väster om Vansjövägen, strax söder om sågverket i Krylbo. Nu är området öster om Vansjövägen och fram till järnvägen nära Dalälven, på väg att bli naturreservat.

Den som vill promenera

genom den nya reservatsdelen av Svartån får anstränga sig, det är blött och sankt och det finns ingen stig, men naturvärdena är höga.

Enligt Anders Heurlin på länsstyrelsen har det siktats kungsfiskare, mindre hackspett och gröngöling i området. I den nya reservatsdelen längs Svartån finns en raritet – strandskinnlaven. Den finns med på Artdatabankens röda lista över hotade lavar och den ska växa i området. Svartån översvämmas återkommande nära Dalälven och det ger en växtlighet som är ovanlig och skyddsvärd.

– Jag är väldigt glad över detta. Svartån översvämmas då och då och det växer en del sällsynta lavar på aspar i området, säger kommun-ekologen Peter Klintberg.