Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mora flygplats måste räddas: Tunga namn i näringsliv och organisationer gör utspel

Åtta företrädare för näringsliv och organisationer i Mora gör ett utspel i en debattartikel i Dagens Industri.
Det handlar om är att flygtrafiken på Mora flygplats måste räddas.

Annons

Det är Andreas Strandroth, Siljans Chark, Anders Blomquist,Grönklittsgruppen, Eva-Lena Frick, Vasaloppet, Flemming Mortensen, SchneiderElectric, Fredrik Skarp, FM Mattsson, Henk Noback, Morakniv, Peter Hermodsson, Mora IK och Thomas Lundberg, CW Lundberg som i en gemensam debattartikel tar upp vikten av att Mora har reguljär flygtrafik.

I Dagens Industri skriver de bland annat:

”Ett viktigt nav i Dalarnas infrastruktur är flygplatsen iMora. Den möjliggör snabba resor till Stockholm och vidare ut i världen, och har en ambulanshelikopter med dygnet runt-beredskap. Flygplatsen i Mora är också en förutsättning för våra verksamheter. Den reguljära trafiken är hotadvilket kan leda till att Mora-Siljan-flygplatsen inte längre kan drivas, om inte regeringen ingriper".

Henk Noback, vd på Morakniv, är en av dem som skrivit under debattartikeln i Dagens Industri om att Mora flygplats måste räddas.

Ledande politiker går, i ett blocköverskridande utspel, ut i ett gemensamt stöd för de åtta författarnas debattinslag.

– Mora lasarett är starkt beroende av flygtrafiken för sin kompetensförsörjning och flygplatsen som sådan för möjligheterna till patient- och organtransporter. Utan flygtrafik mellan Mora och Arlanda hotas påsikt flera hundra arbetstillfällen i regionen och det kan bli svårt att upprätthålla Mora lasaretts status som akutsjukhus, säger kommunalrådet MalinHöglund (M), i ett pressmeddelande.

Oppositionsrådet Lennart Sohlberg (S) backar också upp företrädarna för näringsliv och organisationer:

– Att med trafikplikt permanent koppla in Mora på den redan upphandlade linjen Sveg-Arlanda kan inte kosta Trafikverket några stora pengar, men skulle innebära en kraftig förbättring av näringslivets utvecklingsmöjligheter i regionen, menar Lennart Sohlberg (S).

Kommunstyrelsens ordförande uttrycker tacksamhet.

– Vi är tacksamma att näringslivet i norra Dalarna stårbakom våra krav på trafikplikt. Flyglinjen Sveg-Mora-Arlanda är förutsättningenför vår exportberoende industri och den växande besöksnäringen, och förutsättningen för flygplatsens existens, säger kommunstyrelsens ordförandeAnna Hed (C) i en kommentar, i ett pressmeddelande från Mora kommun.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons