Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mottagning läggs ned på lasarettet

Den 1 juni kommer gynmottagningen på Avesta lasarett lägga ner. Beslutet berör hundratals patienter.

Det innebär att patienter i framtiden måste åka till lasaretten i Borlänge eller Falun för att kunna besöka en gynmottagning.

Agneta Romin, verksamhetschef vid kvinnosjukvården i Landstinget Dalarna, säger att de redan i höstas började undersöka vad som skulle göras då många ur personalen skulle pensioneras.

Möjligheten att ha kvar en begränsad verksamhet undersöktes, men Agneta Romin säger att det var svårt att genomföra.

– Det är en sådan brist på barnmorskor i länet, och då kan vi inte prioritera en öppenvårdsmottagning. För då dränerar vi ytterligare den vård vi har i dag, säger hon.

Den enda gynekologen som arbetar vid mottagningen kommer att gå i pension i maj och en av två barnmorskor vid avdelningen gör samma sak.

Under ett år beräknas gynmottagningen ta emot ungefär 1000 besök. En barnmorska kommer att vara kvar på lasarettet men flytta till en annan avdelning.

– Gynmottagningen kommer i alla fall stänga tillfälligt från den 1 juni, sen vet vi inte riktigt vad som händer framöver, säger hon.

Hade man kunnat informera allmänheten tidigare?

– Det är ju en väldigt liten verksamhet. Jag tycker att det är viktigare att lägga fokus på andra arbetsuppgifter, än att bemöta oroliga invånare för en verksamhet som är väldigt liten redan i dag. Jag tror att känslan av att förlora har varit lite väl stor jämfört vad man fått på gynmottagningen.

Just nu pågår en genomlysning av landstinget Dalarnas ekonomi. När resultatet av den blir klar, troligtvis i juni, vet man också vad som definitivt kommer hända med gynmottagningen.

En som protesterar mot beslutet är Ingemo Granqvist, numera pensionär men hon har tidigare arbetat på Avesta lasarett som sjukvårdsbiträde.

Hon gick i 1 maj-tåget i Avesta och demonstrerade mot beslutet om stängning av gynmottagningen.

– Man protesterar för man vill ha det kvar. Alla ska inte behöva åka till Falun, för det blir dyrare för folk, säger Ingemo Granqvist.

Hon fick veta att gynmottagningen skulle lägga ned genom kören hon är med i.

– Så jag gick och frågade på gyn om det stämde, för man kan inte gå runt och säga saker som inte stämmer, och de sa att det var sant, säger Ingemo Granqvist.

Under 1 maj var det många som också undrade över Ingemos skylt.

– Gyn finns ju i dag sa de. Nej, sa jag, den 1 juni finns de inte kvar, säger hon.

Varför skrev du just gyn-läkare på plakatet?

– För de som jobbar där sa att jag skulle få en guldstjärna om jag lyckades få en till lasarettet. För det är det tydligen svårt att rekrytera.