Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Motorcykellegendarer på plats för att se Posas farväl

I 45 år har han åkt fort på två hjul, men på söndag 29 januari gör Posa Serenius sin allra sista tävling.
Posa Farväl Race på Rörberg kommer att gästas av fint folk: Varg-Olle Nygren, Torsten Hallman, Tony Rickardsson och brottaren Martin Lidberg.

Den senare knöt Posa Serenius kontakt med i samband med inspelningen av TV-programmet Mästarnas Mästare under hösten i Portugal. Den 7 februari sker en återträff i Stockholm inför seriens visande i SVT senare samma månad. Den 9 mars fyller Per-Olof, som han faktiskt heter, 69 år.

– Det var väl någonstans kring 72-73 som tävlandet tog fart, men nu är det dags att ge upp. Jag kommer att fortsätta att köra motorcykel, lite enduro kanske, men mest för motionens skull, säger Posa, på tillfälligt besök hos sin tidigare arbetsplats vid räddningstjänsten i Gävle. Han bor numera i Dalarna.

Det är inom isracing som han nått sina främsta meriter. Han säger själv att hans toppår som åkare var 1995 och 2002 då han både blev individuell världsmästare och lagmästare. För tre veckor sedan vid internationella motorcykelförbundets gala i Berlin fick Posa först agera prisutdelare och hedra de senaste världsmästarna innan han själv tog emot ett legendpris för sina insatser på isovalerna runt om i världen.

– Det var stort, ett erkännande för allt man gjort under åren, säger han.

Läs även: Fotografen Stina Rapps fotoprojekt Posa – ett liv på isen

Läs även: Stina Rapp om fotoprojektet om Posa Serenius

Läs även (Plus): Posa inbjuden som prisutdelare till Berlin – fick själv motta hederspris

Posa, som är född i Hedemora och bor i Dalvik utanför Falun, har själv dragit ihop startfältet till tävlingarna på Rörberg. Tyvärr krockar det med en stor tävling i Österrike varför många av de bästa internationella namnen inte kan delta. Nu blir det finländare, norrmän och svenskar som gör upp. Totalt 16 förare och två reserver.

– I Österrike har de fått ställa in säkert tre-fyra år på rad så jag förstår att de tog chansen nu när det äntligen blev vinter. Dessutom blev det tajt att få till något eftersom tävlingssäsongen börjar ta fart. Helgen efter Rörberg drar VM-serien i gång.

Läs även: Motorsportlegendarerna "Posa" och "Varg-Olle" möttes på Hedemora MC-museum

Han hoppas många vill se hans sista framträdande. Allt överskott från tävlingen går nämligen till Barncancerfonden och Skadade förares fond. Med tur och skicklighet har han ofta klarat sig helskinnad.

– Jag har fått operera båda axlarna. Den ena gick sönder när jag vurpade i Inzell, den andra hoppade ur led när jag spelade volleyboll här på brandkåren. Men visst har jag rivit upp mig och fått sy några gånger.

Även om den egna karriären tar slut kommer han inte att släppa kontakten med sporten. Posa Serenius ska åka med under VM-serien och hjälpa Ove Ledström från Nordmaling. Det blir resor till bland annat Ryssland, Kazakstan, Holland och Tyskland.

– Återväxten inom isracing är hyfsad, vi har fyra unga killar som är riktigt duktiga. Det behövs flera som kan åka, men isracingen lider som många andra vintersporter av det nyckfulla vädret.