Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattesmäll för Rospiggarna

Rospiggarna har drabbats av en skattesmäll på närmare en kvarts miljon kronor. Detta efter att Skatteverket i våras genomfört en revision gällande säsongerna 2008 och 2009.
– Det svider förstås, men pengarna är redan inbetalda, säger Göran Lindblom i Rospiggarna speedway AB:s styrelse.

Annons

Skatteskulden härrör alltså från säsongerna 2008 och 2009, vilka var de säsonger som Skatteverket gick igenom. Granskningen visade att Rospiggarna betalat för lite i reklamskatt och artistskatt för de säsongerna. Totalt handlar det om 218 000 kronor.

– Den förra styrelsen trodde att de kunde göra på ett annat, som det visat sig, felaktigt sätt, säger Göran Lindblom. Våra jurister har tittat på ärendena och det finns inget annat att göra än att betala, vilket vi redan gjort.

Dels handlar det alltså om reklamskatt, alltså skatt som Rospiggarna ska betala för den sponsring klubben får, dels handlar det om artistskatt, i det här fallet för reseersättningar till förarna Charlie Gjedde (Danmark) och Travis McGowan och Adam Shields (australier bosatta i England). Enligt Skatteverket har inte förarna kunnat presentera några kvitton eller fakturor över sina resor och därför ska ersättningen istället betraktas som lön.

– Man har helt enkelt trott att man gjort på ett riktigt sätt i förra styrelsen, men det visade sig fel, säger Lindblom.

Hur påverkar den här utgiften er nu?

– Vi klarar den, men självklart är det mycket pengar för oss, pengar vi gärna använt till något annat. Revisionen var i våras och vi har vetat detta sedan i somras så vi har budgeterat den här utgiften.

Och nuvarande styrelse (som tillsattes inför årets säsong) jobbar inte på samma sätt som den gamla, så att ni riskerar ytterligare sådana här smällar?

– Nej, nej. Absolut inte, avslutar Lindblom.

Samtidigt kräver Skatteverket företaget Amfolyten AB, som ägs av Rospiggarnas förre ordförande Anders Östling, på drygt 30 000 kronor i skatt för sponsring av Charlie Gjedde för säsongerna 2008-09.

Mer läsning

Annons