Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andersen bakom storseger

Det blev nästan en nattmangling.
Och det var Indianerna, anförda av främst Hans Andersen, som stod för manglandet. Västervik kördes över med 54-36.

Annons

Regnet ställde till det i tisdagens elitseriematch mellan Indianerna och Västervik. Först blev matchstarten framflyttad en halvtimme. Sedan blev det ett uppehåll på närmare 40 minuter mellan heat tio och elva.

Skulle matchen avbrutits där skulle Indianerna ha vunnit då ställningen var 33-27. Men det skulle samtidigt innebära att Västervik fick med sig bonuspoängen hem, då laget hade ledningen med 34-26 efter tio heat i hemmamatchen. Så räknas det nämligen ihop när det gäller avbrutna matcher och bonuspoäng som ska fördelas.

Det hade, som siffrorna antyder, varit en jämn match så långt.

Men efter uppehållet var det full gas för Indianerna som tog femettor i tre av de fyra sista heaten. Nomineringsheatet slutade 3-3 - men då hade redan Indianerna säkrat såväl segern som bonuspoängen. Till slut 54-36 - och välbehövliga tre poäng för Indianerna som ännu inte har säkrat slutspelsplatsen, men som befinner sig på säkrare mark i tabellen när två matcher återstår.

Att det var en dansk som skulle vara en förgundsfigur hos Indianerna var lätt gissat. Niels-Kristian har varit stekhet hela säsongen.

Men det här var Hans Andersens kväll. Andersen körde fullt och tog imponerande 14+1 poäng.

Läs mer om matchen i onsdagens NA, papperstidningen!

Indianerna:

Laguppställningar:1. Hans Andersen, 2. Antonio Lindbäck, 3. Piotr Protasiewicz, 4. Joonas Kylmäkorpi, 5. Niels-Kristian Iversen, 6. Rune Holta, 7. Mathias Thörnblom.

Västervik: 1. Tomasz Jedrzejak, 2. Mikael Max, 3. Chris Harris, 4. Daniel King (R/R), 5. David Watt, 6. Pontus Aspgren, 7. Peter Ljung.

Matchstart på Ica Maxi arena i Sannahed skulle ha varit vid sedvanlig tid, klockan 19.12. Men på grund av regnet som fallit under tisdagen har starttiden skjutits upp till först 19.30 och därefter ytterligare tio-femton minuter.

NA hade Henrik Brändh och David Hellsing på plats. Läs deras direktrapport heat för heat nedan.

Heat 15: 3-3.Andersen 3

Max 2

Harris 1

Lindbäck 0

Kommentar: Andersen fullbordar en fantastisk kväll med ännu en heatseger, och kör fullt. 14+1 poäng. Max tar andraplatsen medan en tröttkörd Harris tar ettan i sitt fjärde raka heat.

SLUTSTÄLLNING: 54-36.

Inför heat 15: Indianerna mönstrar Andersen och Lindbäck, Västervik Harris och Max.

Heat 14: 5-1.Iversen 3

Andersen 2

Harris 1

Jedrzejak

Kommentar: Indianerna med superdanskarna Niels-Kristian Iversen och Hans ANdersen defilerar. Tar kvällens sjätte trepoängare och säkrar också bonussegern.

Aktuell ställning: 51-33.

Förutsättningar inför heat 14: Tar Indianerna två poäng i detta heat säkrar man även bonuspoängen. Såvida inte båda indianförarna blir nollade i nomineringen. Krävs då två stopp för att det ska hända.

Heat 13: 5-1.Lindbäck 3

Protasiewicz 2

Harris 1

Jedrzejak 0

Kommentar: Indianerna tar kvällens femte femetta och matchen är avgjord. Indianerna lär även ta bonuspoängen. Lindbäck hade en hård kamp med Harris som i sin iver att passera gjorde ett litet mistag så att Protasiewicz kunde gå om.

Aktuell ställning: 46-32.

Heat 12: 3-3.Harris 3

Iversen 2

Kylmäkorpi 1

Max 0

Kommentar: Vi får se kvällens första seger från innerbanan. Harris tar starten och behåller ledningen ända in i mål. Iversen försöker men kan inte utmana. Vi har ju skämts bort av superdansken, men han ser inte lika het ut i kväll som tidigare. Kylmäkorpi kniper en viktig enpoängare och ordnar oavgjort i heatet.

Aktuell ställning: 41-31.

Heat 11: 5-1.Holta 3

Thörnblom 2

Ljung 1

Aspgren 0 (stopp)

Kommentar: Indianerna har medflyt och kniper en femetta. Holta vinner enkelt. Bakom har Aspgren andraplatsen, men får stopp på sista varvet och Thörnblom kan köra förbi. Indianerna skaffar sig överläge på tio poäng.

Aktuell ställning: 38-28.

21.38. Domaren meddelar: "Några finjusteringar, sedan kör vi".

21.32. Banan kritas upp igen. Det verkar som man kommer att köra.

21.28. Banan är färdpreparerad. Domaren ska nu diskutera med lagledarna och sedan fatta ett beslut.

21.27. Och precis när föregående uppdatering publiceras börjar regnet falla på nytt. Det är väl det som kallas jinx. Men nu är väghyveln och banprepareringen klara med sitt arbete. Vi avvaktar besked.

21.25. Banarbetet fortgår, men det dras verkligen ut på tiden det här. Förarna och lagledarna står nu och diskuterar för fullt med domaren. Dock börjar faktiskt banan i skrivande stund se okej ut. Känslan är att man kommer att fullfölja matchen. Såvida det inte kommer mer regn då.

21.04. Förutsättningarna blir så här om matchen inte kan fullföljas. Indianerna vinner dagens match med 33-27 som är ställningen efter tio heat. För att fördela bonusen går man då efter vad ställningen var efter tio heat när lagen möttes i Västervik. Då var ställningen 34-26. Åtta poängs marginal alltså, jämför med sex poängs försprång som Indianerna har nu. Det innebär att Västervik får bonuspoängen. Men vi inväntar besked på hur det blir. Väghyveln är nu ute och arbetar för fullt. Vi kan för övrigt notera publiksiffran: 2484 personer har hittat hit i detta märkliga (men ändå så vanliga) svenska sommarväder.

20.58. Regnet fortsätter ösa ner. Och på banan bildas nu stora vattenpölar. Det ser inte bra ut det här.

20.54. Nu öser regnet ner här igen. Inte bra. Frågan är om matchen kan fullföljas?

Heat 10: 5-1.

Andersen 3

Holta 2

Aspgren 1

Ljung 0

Kommentar: Andersen är stekhet! Kvällens tredje raka trepoängare och tredje gången i rad som han bidrar till en femetta. Andersen flyger fram i starten från yttern och tar en säker seger. Lika säker är Holtas andraplats. Aspgren aldrig nära att hota. Ljung fortsätter vara ojämn.

Aktuell ställning: 33-27.

Heat 9: 2-4.Max 3

Iversen 2

Jedrzejak 1

Holta 0.

Kommentar: Västervik tar en viktig heatseger, där Max är snabbast från andrabanan. Iversen slirade lite på innern, fortfarande har ingen heatseger tagits från förstabanan. Danken lyckas dock bärha tvåpoängaren. Holta klart sist. Det har slutat regna men det ser mörkt ut på himlen. Positivt är att man nu kört tillräckligt med heat för att vi ska få ett slutresultat, även om matchen bryts.

Aktuell ställning: 28-26.

Heat 8: 3-3.Ljung 3

Protasiewicz 2

Kylmäkorpi 1

Watt 0

Kommentar: Regnet avtar och heatet kan genomföras. Och då är det Kylmäkorpi som tar starten, tätt följt av "Pepe". Men kort efter flyger Ljung upp i ledning som han behåller ända in i mål. Men det blev knallhårt. Ljungs sista kurva blir aningen misslyckat och "Pepe" tar sig förbi. Men Ljung får luft under vingarna och kniper ledningen och segern strax före mållinjen. Viktig poäng för Kylmäkorpi som såg piggare ut i det här heatet.

Aktuell ställning: 26-22.

20.37. Sladdpus och då börjar det regna igen. Paraplyena fälls upp. Hoppas det inte håller i någon längre stund. Det ser ljust ut på himlen i övrigt.

Heat 7: 5-1.Andersen 3

Lindbäck 2

Harris 1

Ljung 0

Kommentar: Kvällens superpar Andersen och Lindbäck kör hem kvällens andra femetta och ger Indianerna en fyrapoängsledning. Så här vass har inte Andersen sett ut i indian-västen sen han kom till klubben inför säsongen. Lindbäck blev omåkt av Harris på andra varvet, men återtog andraplatsen ett varv senare till publikens stora jubel.

Heat 6: 3-3.

Aktuell ställning: 23-19.Protasiewicz 3

Jedrzejak 2

Max 1

Kylmäkorpi 0

Kommentar: "Pepe" byter cykel inför heatet. Ska man kalla det genidrag? För veteranen flyger fram i starten och vinner heatet enkelt. Odramatiskt i övrigt. Kylmäkorpi verkar helt ur slag. Inte i närheten av fjolårets form.

Aktuell ställning: 18-18.

Heat 5: 3-3.Watt 3

Lindbäck 2

Thörnblom 1

Aspgren 0.

Kommentar: Australiensaren Watt tog starten och höll undan trots en intensiv jakt från Lindbäck över de fyra varven. Thörnblom tog en viktig poäng genom att besegra JVM-finalisten Aspgren som vann sitt första heat.

Aktuell ställning: 15-15.

Heat 4: 3-3.

Ljung 3

Iversen 2

Holta 1

Watt 0

Kommentar: Västervikförarna tar starten, men Iversen är snabbt uppe på andraplatsen. Kan dock inget göra åt Ljung. Holta tar sig förbi Watt i första kurvan på sista varvet och räddar oavgjort i heatet.

Aktuell ställning: 12-12.

Heat 3: 2-4.Harris 3

Protasiewicz 2

Max 1

Kylmäkorpi 0

Kommentar: Så var det kvitterat. "Pepe" Protasiewicz tog starten resolut, men Harris var lika resolut i andra kurvan och klämde sig förbi. Kylmäkorpi, som inte kommit upp i fjolårets standard, fick se sig slagen av Max.

Aktuell ställning 9-9.

Heat 3: Joonas Kylmäkorpi får en varning för dålig startdisciplin och heatet startas om på grund av ojämn start. Västervik kör för övrigt med Mikael Max istället för King i första ridersheatet.

Heat 2: 2-4.Aspgren 3

Holta 2

Ljung 1

Thörnblom 0

Kommentar: Holta nära att ta starten, men Aspgren tar initiativet. Sedan är det en hård kamp hela heatet och på sista rakan är Holta riktigt nära att ta sig förbi, men bli slagen med någon hundradel. Poängövertag för Västervik i det första reservheatet.

Aktuell ställning: 7-5.

Heat 1: 5-1. Andersen 3

Lindbäck 2

Jedrzejak 1

Max 0.

Kommentar: När tävlingen äntligen kommer i gång så sätter Indianerna högsta fart direkt. Andersen flyger i väg från tredjebanan och Lindbäck hakar på. Överlägsen dubbelseger och jubel runt ovalen.

Aktuell ställning: 5-1.

19.45. Funktionärerna intar sina platser. I första heatet ställs Hans Andersen i röd och Antonio Lindbäck i blå mot Tomasz Jedrzejak i vit och Mikael Max i gul. Ska vi gissa på...tja 4-2?

19.40. Nu lyser solen över Ica Maxi arena och förarna är ute på banan - till fots. Fartmatadorerna inspekterar banan som faktiskt ser riktigt bra ut nu. Snart dags för första start!

19.33. Nu meddelar speakern att ungefär tio minuters banarbete återstår. Sedan ska det kritas och förarna ska få besikta den också. Men vi ska nog vara igång här ganska så snart.

19.28. Lite förutsättningar kanske, i väntan på första heatet. Vinner Indianerna med mer än sex poäng, och tar bonuspoängen för seger sammanlagt, är Indianerna mycket nära att säkra en plats i SM-slutspelet. Inte minst om Valsarna, närmast under slutspelstrecket, samtidigt förlorar borta mot Hammarby. Hammarby leder för övrigt med 9-3 efter två heat. Inträffar nämnda scenario har Indianerna 13 poäng och Valsarna 8 när två omgångar återstår. Indianerna avslutar grundserien med Dackarna borta och Hammarby hemma.

19.25. Väghyveln fixar biffen. Banan ser bättre och bättre ut. Till 19.30 törs vi dock garantera att man inte hinner bli klara till. Men det börjar brännas.

19.11. Här glider kingen in... inte Daniel King eller Niels-Kristian Iversen, men väl den efterlängtade väghyveln. Speakern gör en enastående presentation av denna hyvel: "Här kommer våran efterlängtade gäst, väghyveln", följt av tonerna till Snaps klassiska hit, "I´ve Got The Power". Snyggt!

19.08. Fortfarande ingen väghyvel i sikte. Det kommer att ta tid det här...

19.00. Nu kom besked. En väghyvel är tydligen på väg in på banan och ska ta bort det värsta. Efter det ska nytt material på. Ny preliminär starttid är 19.30.

18.50. Speakern talar om att man inte kommer komma igång på utsatt tid, det vill säga 19.00 då förarpresentationen egentligen ska genomföras. Troligen struntar man i presentationen. Banarbetarna arbetar för fullt för att få banan i körbart skick. Får se när vi kommer igång.

18.47. Noterbart är att Västerviks Daniel King inte kommer till start i kväll. Han är skadad. Därmed kör gästerna riders replacement.

18.40. Än så länge har ingen ny starttid deklarerats, men det har bildats flera vattenpölar på banan, framför allt i kurvorna. Men man arbetar för fullt för att få banan i körbart skick. Det har i alla fall slutat regna och det ser nu ganska så ljust ut vädermässigt. Känslan är att matchen kommer att köras. När vet vi dock inte just nu.

18.22. Vi är nu på plats på Ica Maxi arena i Sannahed. Tyvärr är det inget vidare väder just nu för att uttrycka det milt. Regnet öser ner. Då återstår det att se om vi kan komma igång på utsatt tid. "Det kommer inte komma igång till klockan 19 det här. Det kan de glömma", säger Henrik Brändh. Brändh har bevakat ungefär 1349 speedwaymatcher så han vet nog vad han talar om.

Mer läsning

Annons