Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mot rasism i Almedalen

Henrik Johansson från If Metall Bergslagen brinner för att motverka främlingsfientlighet och rasism. Just nu befinner han sig i Almedalen där hans uppdrag under veckan är tvådelat.

Annons

– Under två dagar ska jag jobba som ung facklig representant och försöka engagera unga att arbeta fackligt.

Under resten av veckan kommer Henrik Johansson att lägga krut på interasistmen.se, det projekt och den blogg han just nu driver och som fått mycket uppmärksamhet den senaste tiden.

– Syftet med bloggen är inte att få en miljon läsare, utan att kunna fungera som tillförlitlig källa. Vi vill att journalister och media ska kunna använda sig av oss, läsa och skriva och sprida det vi grävt fram, berättar Henrik Johansson entusiastiskt.

I dag, onsdag ska interasistmen.se hålla ett seminarium och berätta om bloggen som aktualiserar och problematiserar vardagsrasism på nätet.

– Framför allt kommer vi att prata om hur inkonsekvent vardagsrasism behandlas av media. Vissa grejer förs fram rätt lättvindigt fast det är väldigt grovt medan andra åsikter eller publikationer får stort genomslag för att det har stort nyhetsvärde trots att det kanske inte är där det behövs störst insats, menar Henrik Johansson.

Viktigast under veckan är att skapa en bra relation till media. De har redan lyckats bra tycker han. I en intervju för tv 4 ställdes de mot sverigedemokraternas ledare Jimmy Åkerlund.

– Vi är överlyckliga. Vi trodde att tv4 ville göra ett reportage om oss men i stället fick vi precis den roll som trovärdig organisation, som vi önskar ha.

Henrik Johansson är stolt Avestabo på plats under Almedalsveckan.

– Det känns viktigt att få fler unga att engagera sig fackligt, att driva projekt och skapa debatt, avslutar han.