Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moraspelare ska föra Sverige mot nytt guld – uttagna i kvaltruppen: "Ännu mer fokus på VM"

I december spelas damernas innebandy-VM, och i början av februari drar kvalet igång. Med i truppen är KAIS Moras Elin Reinestrand och Anna Wijk.
– För mig är det ganska lätt att hitta motivationen, säger Elin Reinestrand.

Annons

I december ska Sverige försvara sitt guld, när slovakiska Bratislava står värd för VM.

Vägen dit börjar i februari, när Sverige spelar VM-kval i Madrid, Spanien. Förbundskapten Andreas Lundmark har tagit ut en trupp på 20 spelare, och med i det svenska laget Anna Wijk och Elin Reinestrand.

Sverige är superfavorit i gruppen där Slovenien, Danmark, Norge och Frankrike står för motståndet.

– Det är alltid en ära att vara med i landslaget. Jag var inte med i VM-kvalet förra året, så det blir en ny upplevelse. Det blir kul att möta lite nya nationer och se hur långt de har kommit i sin utveckling, säger Anna Wijk.

De båda har den här säsongen levererat för Mora, och den sistnämnda har hittills stått för 22 poäng, varav 11 mål, på 15 matcher i damernas SSL, där KAIS Mora i skrivande stund ligger på fjärde plats. Wijk leder seriens poängliga efter att ha gjort 12 mål och 29 assist för totalt 41 poäng.

Däremot saknas tunga namn som Louis Wickström och Jennifer Stålhult från Täby samt Therése Karlsson från KAIS Mora. De hålls utanför truppen för rehabilitering.

– Det är inget allvarligt, mer säkerhetsåtgärder. Även om det är lättare matcher blir det att slitsamt då vi ska genomföra flera träningspass också, säger Lundmark till sajten.

Och även om det är lättare matcher har inte Elin Reinestrand några problem att hitta motivation.

– Jag har haft lite otur de senaste två gångerna jag har varit med i landslaget. Sist blev jag sjuk under landslagslägret och gången innan hade jag problem med en lättare skada, så det här en chans för mig att ha roligt och göra mitt bästa och visa att jag vill vara med hela tiden, berättar hon.

På juldagen blev hon också sjuk och stod över matchen mot Linköping. Mot Iksu i helgen som gick var hon med, men det tog om. Nu känner hon sig dock på bättringsvägen.

– Jag tränade för fullt första gången i tisdags och kommer vara med mot Täby i helgen. De har en jättebra förstaline som vi får se upp med. Vi får verkligen inte bjuda på något, säger Reinestrand.

Också Anna Wijk ser fram emot helgens SSL-match:

– Det blir återigen ett toppmöte, men det är de matcherna som är roliga att spela. Täby är riktigt bra men vi går för tre poäng.

Att bryta säsongen för en vecka i Spanien ser hon som en bonus. Även om alla tycker att Anna Wijk är självskriven i en landslagstrupp säger hon:

– Det är aldrig en självklarhet att bli uttagen, det gäller att prestera hela tiden. Men det ska bli skönt att komma iväg och se hur långt innebandyn kommit i andra länder. Jag hoppas vi får någon ledig dag också, det vore kul att gå på fotboll, till exempel, men det kolliderar säkert med våra matcher.

Två debutanter, Uppsalas Klara Molin och Linköpings Anna Wiman är med i truppen, som för övrigt är en stark trupp på pappret. En stor skillnad mot tidigare kvaltrupper under Lundmark, då mindre etablerade namn fått chansen att visa upp sig.

– Det var rätt där och då. Vi ville testa och bygga för några år framåt och skapa relationer. Och det är ju faktiskt några i den här truppen som var med där också. Nu känns det som att det är ännu mer fokus på VM. Då vill vi ta chansen att ta vara på varje läger, säger Lundmark till Svenska Innebandyförbundets webbplats.

IKSU, som leder SSL, har hela sju spelare med i truppen, och är med det den klubb som har flest spelare med. Sverige inleder kvalet 1 februari, mot Slovenien.

VM-kval:

1 februari 13.00, Sverige-Slovenien

2 februari 10.00, Danmark-Sverige

3 februari 19.00, Sverige-Norge

4 februari 16.00, Frankrike-Sverige

De två främsta lagen är kvalificerade till VM i slovakiska Bratislava 1-9 december. Även de två bästa treorna från sammanlagt fyra VM-kvalgrupper i Europa är kvalificerade.

Hela svenska VM-kvaltruppen:

Målvakter

Emelie Frisk, Täby FC IBK

Beverly Smedenäs, Malmö FBC

Utespelare

Sofie Andersson, IKSU

Stephanie Boberg, Pixbo Wallenstam IBK

Josefina Eiremo, IKSU

Cornelia Fjellstedt, IKSU

Sofia Joelsson, IKSU

Amanda Johansson Delgado, IKSU

Isabell Krantz, Pixbo Wallenstam IBK

Klara Molin, FBC Uppsala

Frida Norström, IKSU

Ellen Rasmussen, Malmö FBC

Elin Reinestrand, KAIS Mora IF

Iza Rydfjäll, IKSU

Sara Steen, Endre IF

Ida Sundberg, Pixbo Wallenstam IBK

Moa Tschöp, Täby FC IBK

Emelie Wibron, IKSU

Anna Wijk, KAIS Mora IF

Anna Wiman, Linköping IBK